Erjavec je previden glede uvajanja enotne davčne stopnje. Foto: RTV SLO
Erjavec je previden glede uvajanja enotne davčne stopnje. Foto: RTV SLO
Franc Žnidaršič, vodja poslanske skupine DeSUS-a
Žnidaršič ima resne pripombe na delovanje koalicije. Foto: RTV SLO

Poslanska skupina ne želi, da bi jo obravnavali kot neki tujek v tej koaliciji.

Franc Žnidaršič, vodja poslanske skupine DeSUS-a

Prvak koalicijske partnerice Karl Erjavec je ponovil, da je potrebno reforme sprejemati postopoma, premišljeno in z iskanjem širokega družbenega soglasja. Opozoril je, da je potrebno pred tem pripraviti konkretne izračune posledic posameznih reformnih ukrepov.

O uvedbi enotne stopnje DDV-ja Erjavec upa, da je mogoče poiskati boljšo rešitev. Enotno davčno stopnjo bodo v stranki podprli le ob pogoju, da bo prinesla več delovnih mest in gospodarsko rast, istočasno pa ne bo prizadela socialno šibkejših, predvsem upokojencev.

Erjavec je prepričan, da bo sporne ukrepe mogoče uskladiti, tako da jih bodo v
demokratični stranki upokojencev lahko podprli. Ob tem je znova poudaril, da pri okviru reform ne gre za dokončno besedilo in da se bo razprava nadaljevala.

Neenakopraven položaj v koaliciji
Vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič je dejal, da v stranki niso najbolj zadovoljni z delovanjem koalicije oziroma z neenakopravno obravnavo najmanjše vladne stranke. "Poslanska skupina ne želi, da bi jo obravnavali kot neki tujek v tej koaliciji, pač pa bo vedno bolj terjala enakopraven odnos ostalih treh partneric," je dejal.

Ob tem je omenil sprejemanje nekaterih zakonskih predlogov v nasprotju s koalicijsko pogodbo. Kot primer je omenil novelo zakona o javnih uslužbencih, ki predvideva "prisilno upokojevanje" uradnikov, to pa je v nasprotju z vladnimi dokumenti in zavezo koalicije, da bo odprla trg dela za starejše, opozarja Žnidaršič.

Kljub nasprotnim določilom v pogodbi so bili v parlamentarno proceduro poslani vojni zakoni, zakon o policiji in zakon o verski svobodi, še dodaja.

Pomisleki o koalicijski komisiji
Izrazil je tudi pomisleke glede preiskovalne komisije, ki bo pregledovala odprodajo premoženja v Kadu in Sodu. Po njegovem bi bila komisija, v kateri bi sedele le koalicijske stranke nenormalna. Stranka bo za člana predlagala Ivana Jelena, čeprav ni nujno, da bo pri delu komisije kasneje sodeloval.

Proti predlogu o izbrisanih
Glede predloga ustavnega zakona o izbrisanih je Žnidaršič povedal, da je nepotreben, saj ni v skladu z odločbo ustavnega sodišča. Predloga DeSUS ne bo podprl, saj želi zadevo urediti drugače, pojasnjuje.

Erjavec je na vprašanje, ali bo na vladi glasoval za predlog, odgovoril, da se seje ne bo udeležil, ker ima drugo obveznost.

Poslanska skupina ne želi, da bi jo obravnavali kot neki tujek v tej koaliciji.

Franc Žnidaršič, vodja poslanske skupine DeSUS-a