Jedro spora Foto: Televizija Slovenija
Jedro spora Foto: Televizija Slovenija

"Gospod Paolo Gentiloni, vašega pisma nisem prejel, so ga pa mediji. Slovenska vlada je menjala političnega nastavljenca na vrhu Statističnega urada s strokovnjakom, ki ima 30 let izkušenj v tem uradu. Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico," je predsednik slovenske vlade Janez Janša po digitalnem družbenem omrežju Twitter odgovoril evropskemu komisarju za gospodarstvo Paulu Gentiloniju.

Na svoj zapis je opozoril tudi predsednico Evropske komisijo Ursulo von der Leyen.

V tiskovni službi Evropske komisije so na vprašanje Slovenske tiskovne agencije, kakšen je odziv komisije na premierjev tvit, odgovorili, da je bilo pismo posredovano po elektronski pošti stalnemu predstavništvu Slovenije pri Evropski uniji ob 17:52 v torek, 9. junija, za nadaljnje posredovanje premierju. "Naslavljanje pisma premierju Janši preko stalnega predstavništva je v skladu s standardno prakso," so še zapisali.

Pojasnilo: "Ustaljena praksa komuniciranja"

Na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU-ju so v povezavi s posredovanjem pisma sporočili, da je predstavništvo pismo evropskega komisarja za gospodarstvo Gentilonija že preposlalo v prestolnico, in sicer v skladu z ustaljeno prakso komuniciranja med institucijami EU-ja in prestolnicami ter v okviru običajnih in razumnih rokov.

V komisiji pa so še pojasnili, da bodo najprej počakali na premierjev odgovor, preden bodo odločili o nadaljnjih korakih. Odgovor pričakujejo čim prej. Za zdaj je prezgodaj govoriti o tem, ali bo komisija zaradi tega začela pravni postopek proti Sloveniji, so še dodali.

Oglasili so se tudi slovenski evropski poslanci

Na zapis predsednika vlade na Twitterju se je na istem družbenem omrežju odzvala predsedujoča SD-ju Tanja Fajon. Kot je navedla, ni verodostojne informacije brez verodostojnih podatkov. Gentiloni po njenem prepričanju zahteva pojasnila, ker je zamenjava na čelu statističnega urada (Surs) "nov znak suspenza demokracije v Sloveniji". "Janšev odgovor je nedostojen: ko ni argumentov, napad in blatenje. Ta vlada je uničila ugled Slovenije v EU-ju," je zatrdila.

Odzvali so se še trije slovenski evropski poslanci. Romana Tomc (EPP/SDS) je na Twitterju zapisala, da je Gentilonijeva poteza zelo očitno politično motivirana, podžigajo pa jo slovenski akterji. "Skrajno čudno je tudi to, da komisar dopusti, da javnost za dopis izve prej kot naslovnik. Vlada nikakor ne sme pristati na tak način delovanja Evropske komisije," je dodala.

Irena Joveva (Renew/LMŠ) je tvitnila, da je Janša prvič v zgodovini Slovenije predčasno zamenjal generalnega direktorja Sursa, ko pa ga je Gentiloni povprašal o tem, je komisarja obtožil sodelovanja v politični igri slovenske levice. "Se sliši znano," je še vprašala.

Milan Brglez (S&D/SD) pa je odziv Janše označil kot nedostojen. "Po seriji zunanjepolitičnih 'napak' še nedostojno vedenje Janeza Janše. Po načelu 'kaj nam pa morejo'. Quo vadis, Slovenija," je dodal.

Gentiloni pozval k pojasnilom

Gentiloni je po sredinih navedbah komisije v pismu "pozval k nekaterim pojasnilom v povezavi z nedavno zamenjavo generalnega direktorja Statističnega urada Slovenije". Pismo je poslal ta torek, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Na vprašanje o razlogih za pismo so v tiskovni službi komisije odgovorili, da je "komisija zavezana k zagotavljanju popolnega spoštovanja načel nepristranskosti in strokovne neodvisnosti nacionalnih statističnih organov, kot to določa zakonodaja Evropske unije".

Sorodna novica Predčasna zamenjava direktorja Sursa prvič v zgodovini Slovenije

Vlada je konec maja zamenjala generalnega direktorja Sursa Bojana Nastava in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Smrekarja, in sicer do imenovanja novega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, to je do 22. novembra.

Statistični svet Republike Slovenije, ki je strokovno posvetovalno telo za strateška in razvojna vprašanja državne statistike, je v začetku junija dal pobudo za ustavno presojo Nastavove razrešitve. Pravno mnenje, ki so ga pridobili, kaže, da se je vlada pri razrešitvi sklicevala na napačen zakon, so navedli.

Janša je glede Nastavove razrešitve za TV Slovenija konec maja dejal, da je bila ta potrebna "zaradi odzivnosti". "Gre za to, da ta organ deluje strokovno, da je odziven, da se lahko zanesemo na to, da če bomo jutri potrebovali podatke, jih bomo dobili," je pojasnil.

Dopisovanje med vrhom slovenske vlade in Evropsko komisijo