Po Janševem mnenju pri zadevi Patria ne gre za posamezen proces, ampak
Po Janševem mnenju pri zadevi Patria ne gre za posamezen proces, ampak "za gnilost sistema, ki namesto pravice producira krivico". Foto: BoBo
Shod zmage upanja, pravice in resnice - 24. 4. 2015
Ta proces je razgalil vso bedo, ki jo ta stavba za nami simbolizira, je pred poslopjem vrhovnega sodišča zbrani množici dejal Janez Janša. Foto: BoBo

Včeraj sem verjel, da bo mogoče danes začetek neke nove dobe, ko se bomo seznanili z nekimi odstopi, in da si bomo na človeški ravni med seboj odpustili, se zazrli v prihodnost in skušali popraviti škodo, ki je bila storjena. Kar se tiče mene in stranke, ki jo vodim, s tem nimam nobenih težav.

Glede na današnje odzive ta čas očitno še ni prišel in bo na to treba še počakati, je izjavil Janša
Krkovič, Črnkovič in Janša nagovorili množico

Dan po eni najbolj odmevnih odločitev ustavnega sodišča v samostojni državi je bil organiziran "Shod zmage upanja, pravice in resnice". Pripravil ga je Odbor 2014, višek pa je dogajanje doseglo z govori Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča.

Janša: Ponovnega sojenja ne bo
Z razveljavitvijo sodbe po Janševem mnenju zadeva Patria še ni končana. "Danes slavimo zmago v bitki, vendar bo pot še dolga," je dejal. Prepričan je sicer, da ponovnega sojenja ne bo, saj je lahko vsa strokovna javnost po sedmih letih v odločbi ustavnega sodišča prebrala, za kakšno farso pravzaprav gre. Zadeva Patria je imela po Janševih besedah velike posledice za državo, saj je odvračala pogled od realnosti.

Prepričan je, da se je proces Patria ves čas zlorabljal za politične namene, saj se je pred vsakimi volitvami zgodila kakšna nadaljnja stopnica v procesu le zato, "da se je zastrupljalo politično ozadje". Če se ta "farsa" ne bi zgodila, Slovenija danes ne bi imela tolikšne brezposelnosti, bila tako zadolžena in bi se lažje spopadala s krizo, je dejal v govoru pred sodiščem.
Prejšnje volitve so bile nelegitimne, saj "skrbno pripravljenega programa" ni mogel predstaviti, saj je bil po krivici v zaporu, je izjavil. Kljub temu je po njegovih besedah stranka SDS delovala konstruktivno in vladajoči koaliciji obljubila podporo pri potrebnih reformah, pa tudi sama redno pripravljala kopico zakonskih predlogov. Te koalicija zavrača, drugih reform pa ni, je prepričan Janša.
V govoru pred sodiščem je sicer ponudil roko sprave, rekoč, da "si lahko odpustimo", se zazremo v prihodnost in poskušamo nadoknaditi zamujeno. A to mora temeljiti na resnici, je poudaril.
Izrazil je upanje, da bo vladajoča koalicija po koncu zadeve Patria spoznala, kako nujna je reforma pravosodja.

Krkovič: Obsodba zaradi "komande z vrha"
Krkovič je zbrane pozdravil "po 294 dneh krivičnega zapora". Prepričan je, da je razveljavitev sodb velik korak za slovensko pravosodje, saj je dejal, da je pred odločitvijo ustavnih sodnikov že mislil, da je vlak ušel in da se bo morala Slovenija "blamirati pred Evropo". "K sreči pa je ustavno sodišče ta vlak ustavilo in opralo obličje Slovenije," je pojasnil.

Prepričan je tudi, da je bila obsodilna sodba sprejeta "na komando z vrha", kar naj bi predsednik senata na Višjem sodišču v Ljubljani, ki je potrdil sodbo v zadevi Patria, dejal nekomu, ki je to nato povedal Krkoviču. Krkovič je še zatrdil, da je stvar dokazljiva tudi na sodišču, če bo to potrebno.

Črnkovič: Cilj je uničiti Janšo
Ivan Črnkovič pa je povedal, kako je trpel v zaporu, saj je bil zaprt po krivici. Ob tem je zatrdil, da je posel s patrijami dobil s pošteno ponudbo na razpisu, a so ga nato preganjali tisti, ki jim je vzel posel.

Poudaril je, da je njegovo podjetje Rotis delovalo pošteno in plačevalo davke, po drugi strani pa bilo deležno številnih inšpekcijskih nadzorov. Danes banke od njih zahtevajo takojšnje vračilo posojil, novih pa jim ne želijo odobriti.

Odbor 2014 bo nadaljeval shode
Izpred sodne palače so se udeleženci preselili najprej pred poslopje RTV Slovenija, zatem pa pred državni zbor. Odbor je obenem na skupščini sklenil, da bo redne tedenske shode pred sodiščem nadaljeval še naprej, Janšo pa zaradi boja pravice predlagal za nagrado Vaclava Havla za človekove pravice parlamentarne skupščine Sveta Evrope.


Dogajanje na MMC-ju smo spremljali z neposrednim videoprenosom na MMC TV in s časovno aplikacijo. Potek dogajanja si lahko ogledate in preberete spodaj.

Včeraj sem verjel, da bo mogoče danes začetek neke nove dobe, ko se bomo seznanili z nekimi odstopi, in da si bomo na človeški ravni med seboj odpustili, se zazrli v prihodnost in skušali popraviti škodo, ki je bila storjena. Kar se tiče mene in stranke, ki jo vodim, s tem nimam nobenih težav.

Glede na današnje odzive ta čas očitno še ni prišel in bo na to treba še počakati, je izjavil Janša
Krkovič, Črnkovič in Janša nagovorili množico