Wolfa so kanadski policisti na podlagi mednarodne tiralice aretirali 20. januarja. Foto: BoBo
Wolfa so kanadski policisti na podlagi mednarodne tiralice aretirali 20. januarja. Foto: BoBo

Wolfa so kanadski policisti na podlagi mednarodne tiralice aretirali 20. januarja, sodnica Heather Holmes pa mu je teden dni pozneje odobrila 1,2 milijona dolarjev varščine.

Predsodno zaslišanje je bilo v Kanadi razpisano za 29. april, sodišče pa naj bi se o Wolfovi morebitni izročitvi Sloveniji na podlagi mednarodne tiralice odločalo šele 13. julija. A je postopek trenutno brezpredmeten. Wolf bi tako lahko obiskal Slovenijo. "Slovenije ne želim več videti. Moji odvetniki pa že pripravljajo tožbo. Denar, ki sem ga dal za varščino, bom zdaj potrošil za advokate. Tožil bom za 100 milijonov dolarjev. Boste videli, kako dobra reklama bo to za Slovenijo. Fox TV in tudi kanadska televizija želita vedeti, kaj se je zgodilo. In zdaj imam možnost, da povem, kaj se je zgodilo," pravi.

"Pravica na koncu vedno zmaga. Treba je vendar dokazati, da sem kaj naredil. Gospoda Janše niti poznal nisem. Niti Krkoviča. Poznal sem Zagožna, saj sem želel pomagati takrat, ko nihče ni vedel, kaj je Slovenija. In kaj sem za to dobil?" je v krajšem telefonskem pogovoru z Juretom Brankovičem povedal mestoma razburjeni Wolf.

Preberite več
- Patria: Ustavno sodišče razveljavilo sodbo. Krkovič in Črnkovič že izpuščena.
- Odzivi na odločitev ustavnega sodišča
- Tarča: Konec afere Patria. Naj Masleša odstopi?

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, a je bil med sojenjem izločen iz postopka, ker za sodišče ni bil dosegljiv.

Bil je tudi med obtoženimi v zadevi Patria na dunajskem deželnem sodišču, kjer je bila peterica med drugim obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Sodišče je sodbo izreklo 5. aprila 2013. Za prvoobtoženega Wolfganga Riedla so odločili, da je kriv po več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Tako na sojenju na Dunaju kot v Sloveniji je zanikal vse obtožbe. Ob njegovem prijetju v Kanadi je njegov odvetnik sporočil, da je Wolf prepričan, da je slovenski zaporni nalog politično motiviran in da je t. i. afera Patria samo pretveza.