Janša je prek videoposnetka nagovoril udeležence. Foto: BoBo
Janša je prek videoposnetka nagovoril udeležence. Foto: BoBo
Lovro Šturm na shodu Zbora za republiko
" Nismo za to, da se izvoljeni predstavniki države odstavljajo z linčem," je dejal predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Zbor za republiko, Kongresni trg, 8. 2. 2013
Udeleženci so z organiziranimi avtobusnimi prevozi prišli iz vse Slovenije. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V podporo vladi 9.000 ljudi

"Hvala, ker ste prišli. Hvala, ker vam ni vseeno, kaj bo z našo domovino," je povedal v vnaprej posnetem govoru. Tisti, ki so povzročili bančno luknjo, so nam ukradli državo, je nadaljeval in dodal, da so pričakovanja »stricev«, da ukrotijo krizo, ne da bi odpravili privilegije.

"Mi naj bi bili bedaki, ki bi ukrotili krizo, in to plačali na volitvah. Želijo si vlado z zavezanimi rokami, kot je bila Pahorjeva," je poudaril. Izpostavil je, da so komunisti že na začetku druge svetovne vojne razglasili, da se vsako upor proti okupatorju zunaj OF-ja kaznuje s smrtjo. Podobne taktike se izvajajo danes, je dejal.

Koliko ljudi je prišlo?
Policija: 9.000
Organizatorji: 12.000
Neuradni podatki na podlagi slike iz zraka: 3.500

"Tudi nacionalsocialisti v Nemčiji so hodili na domove Judov in jih pozivali k odhodu. Če niso odšli, so zažigali njihove lutke in smetnjake pred njihovimi vrati. Sledil je holokavst. Holokavst se je začel z grožnjami pred stanovanji mirnih državljanov,« je opozoril. Obenem se je zahvalil policiji za njeno delo. »Slovenci se bomo uprli levemu fašizmu,« je še poudaril in dodal, da se bodo morali »večkrat zbrati in pokazati svojo moč". Še bodo plapolale slovenske zastave, je sklenil skupaj z verzom "Bog živi nam deželo, Bog živi ves slovenski svet" in si prislužil ovacije množice.

Šturm proti linču izvoljenih predstavnikov
Na odru na Kongresnem trgu so se zvrstili govorci, ki jih je spremljal kulturni program. Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm je poudaril potrebo po enakosti pred zakonom in pravni državi, vendar pa nasprotujejo temu, "da se izvoljene predstavnike države odstavljajo z linčem".
Nekdanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar je med drugim dejala, da se danes bolj kot kdaj koli v javnem življenju soočamo z vse hujšim izključevanjem, blatenjem in nestrpnostjo.
"Spet postajajo dovoljena vsa sredstva, zato je skrajni čas, da se zoperstavimo navlaki desetletij prejšnjega stoletja z ideološkim predznakom. To navlako nam nekateri kar naprej nastavljajo na pot," je poudarila.
Minister za obrambo Aleš Hojs je dejal, da je "čas, da stvari umirimo in jih postavimo tja, kamor spadajo" - tja, "kjer bo naš uspeh neodvisen od našega ideološkega prepričanja, od naših stricev in tudi tega, kar je danes v Sloveniji zelo popularno, plemenske navezanosti". Nekdanji predsednik DZ-ja France Cukjati pa je poudaril, da Slovenija premore tudi dobre politike, sodnike, bančnike, učitelje, zdravnike itd., le poiskati in podpreti jih je treba. "Zato zavračamo metodo slepega pouličnega linča," je dejal.
Kratek stik z dosedanjimi praksami
In kako so shod doživljali udeleženci. "Prišel sem, ker je treba v državi rešiti še tisto nekaj malega, kar je še ostalo. Nehati si moramo metati polena pod noge," je svoje razloge za udeležbo za MMC pojasnil gospod Stojan.
Po mnenju drugega udeleženca pa je Janša preveč hvalil Franca Kanglerja, kajti radarji, da so okradli ljudi. "Drugače pa sem mu prišel izraziti podporo, ker se mi ne zdi prav, da so ga dali v isti koš kot Zorana Jankovića, čeprav nisem član SDS-a in nisem nikoli volil zanj," je dejal. "Za mene je prepozno, tukaj sem zaradi svojih vnukov. Tudi, če se spremenimo danes, bomo potrebovali 15 let, da se stvari spremenijo, toliko so nakradli," pa je svoje mnenje tretji izmed udeležencev shoda.

Z deklaracijo zahtevali: Državo državljanom!
Na Zboru so sicer prebrali tudi posebno priložnostno deklaracijo, v kateri podpisniki ugotavljajo, "da je slovenski narod uresničil mnoge cilje, ki so se dobri dve desetletji nazaj zdeli nemogoči". "A hkrati ugotavljamo, da so pomembne stvari javnega interesa v domovini ostale nedorečene in nespremenjene glede na stanje, ki je vladalo pred osamosvojitvijo. Prejšnja država ni pripadala vsem državljanom, ampak enim bolj kot drugim. To žalostno stanje opažamo tudi danes," med drugim pravi deklaracija.

Podpisniki ob tem zahtevajo "državo vseh državljanov", "preglednost gospodarskega in bančnega sistema", pravijo, da želijo živeti v državi z urejenim pravosodjem, "kjer bodo zakoni veljali za vse in ne le za peščico", pričakujejo pluralne medije in profesionalno delo novinarjev ter se zavzemajo "za konkurenčno državo odgovornih posameznikov, v kateri je država v službi državljanov".

Andrej Čebokli, foto: Miloš Ojdanić

V podporo vladi 9.000 ljudi