Zbor za republiko se je po tribunah odločil organizirati še javni shod. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zbor za republiko se je po tribunah odločil organizirati še javni shod. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Odločitev, da bi na Prešernov dan imeli shod Za Slovenijo gre, ki bo potekal pod geslom "Ki tukaj smo se zbrali, ker dobro v srcu mislimo", so sprejeli 14. januarja, so pojasnili v zboru. Dva dneva pozneje pa so prvič vzpostavili stik s pristojnimi službami na Mestni občini Ljubljana (MOL) in od njih 18. januarja prejeli odgovor, da je prostor za prireditev 8. februarja mogoče dobiti, saj zanj ni nobene druge prijave.
Zato so 21. januarja vložili še formalno vlogo in 25. januarja na vpogled dobili osnutek pogodbe. 28. januarja je bila pogodba podpisana, so navedli. Na MOL-u so zapisali, da točnega datuma prvega stika z Zborom za republiko žal nimajo, potrdili pa so, da je bil osnutek pogodbe poslan po e-pošti na vpogled 25. januarja, tri dni pozneje pa je predsednik Inštituta zbora za republiko Tomaž Zalaznik pogodbo podpisal in prevzel.

Provokacija ali naključje?
V Zboru za republiko so bili deležni številnih kritik, češ da so shod oziroma kulturni program za 8. februar pripravili na isti dan, kot je napovedana t. i. tretja vseslovenska ljudska vstaja. Tudi med političnimi strankami je to vzbudilo skrbi, saj so že na eni javni tribuni Zbora za republiko v Mariboru nastale napetosti med udeleženci zbora in nepovabljenimi protestniki. Datum za tretjo t. i. vseslovensko ljudsko vstajo je bil javno objavljen 17. januarja.