Slovenski premier se je zavzel za rešitve, ki bodo zagotovile stabilnost območja in za čim večjo enotnost EU-ja. Foto: EPA
Slovenski premier se je zavzel za rešitve, ki bodo zagotovile stabilnost območja in za čim večjo enotnost EU-ja. Foto: EPA
Slovenski vojaki na Kosovu
Janša o Kosovu

Janez Janša je v sporočilu za javnost napovedal, da bo Slovenija nadaljnje korake usklajevala z evropskimi partnerji. Zunanji ministri EU-ja naj bi na današnjem zasedanju skušali doseči soglasje o skupni izjavi, v kateri naj bi pozvali k večetničnemu in demokratičnemu Kosovu in poudarili pripravljenost Unije o prevzemu vodilne vloge za krepitev stabilnosti na območju. Kosovo naj bi prve evropske države priznale Nemčija, Velika Britanija, Francija in Italija, medtem ko Ciper, Romunija, Slovaška, Španija in Grčija priznanju nasprotujejo.

Do razglasitve neodvisnosti ni prišlo nepričakovano, ampak potem ko so bile po dolgotrajnih pogajanjih izčrpane vse možnosti za dogovor in je postalo jasno, da je bilo trenutno stanje v pokrajini nevzdržno, meni Janša. V pogovoru za TV Slovenija je Janša dejal, da je vprašanje o slovenskem priznanju Kosova še prenagljeno, o tem pa ne bodo govorili pred prvo redno sejo vlade.

"Stanje na Kosovu normalno"
Slovenski kontingent na Kosovu ob razglasitvi neodvisnosti ni zaznal povečane grožnje, kljub temu pa je v polni bojni pripravljenosti. Poveljnik slovenskega kontingenta, podpolkovnik Viljem Šeruga je dejal, da je stanje normalno in stabilno, med vojaki naj ne bi bilo posebne napetosti. Normalno naj bi izvajali vse dejavnosti, za katere so se pripravljali že šest mesecev.

Območje delovanja slovenskega kontingenta je v občini Klina, kjer v glavnem izvajajo patrulje. Imajo tudi več opazovalnih točk in eno stalno nadzorno točko Biča-Grabac, kjer sta dve srbski enklavi. Tudi tam niso zaznali ničesar posebnega.

B.K. / G. V.

Slovenski vojaki na Kosovu
Janša o Kosovu