Slovenska demokratska mladina (SDM) je pripravila klubski večer s predsednikom SDS-a Janezom Janšo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi8 Fišer
Slovenska demokratska mladina (SDM) je pripravila klubski večer s predsednikom SDS-a Janezom Janšo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi8 Fišer
Glasovanje
Odgovor na to, ali predčasne volitve bodo, je po Janševem mnenju odvisen od tega, koliko tisoč podpisov se bo zbralo pod pobudo gremonavolitve.si. Foto: MMC RTV SLO
Janša o osamosvojitveni vojni

Slovenska demokratska mladina (SDM) je pripravila klubski večer s predsednikom SDS-a Janezom Janšo, na katerem med drugim razpravljajo o aktualni politični situaciji, o nastanku in razvoju SDS-a ter o problematiki mladih v Sloveniji.

Janša: Osamosvojili smo se brez uporabe sile
Najprej je beseda tekla o osamosvojitveni vojni. Janša je povedal, da bi celotna Slovenija kot tudi on osebno v isti situaciji ponovno ravnali enako. Po njegovih besedah bi drugače ravnali le, če bi imela naša država z večjo realno silo.

Poudaril je, da smo osamosvojitev izpeljali brez uporabe sile. Tista, ki je uporabila silo, kot pravi, je bil JLA, ki je menil, da zanjo nimamo protiorožja, vendar smo Slovenci ponekod tudi "goloroki ustavljali tanke", česar pa JLA ni pričakoval.

"V JLA-ju so bili tudi slovenski oficirji, ki so bili komaj pismeni"
"Takrat je po Beogradu krožila šala, da če bo JLA intervenirala, bodo zanjo največja ovira kolone beguncev proti Avstriji, ker bodo Slovenci bežali," je dejal Janša.

Prepričan je, da je JLA pokopala napačna ocena nasprotnika, k čemur je po njegovem pripomoglo tudi poročanje slovenskih časnikov, izmed katerih določeni niso bili naklonjeni osamosvojitvi, in dejstvo, da je "polovica slovenske politike podpisala Deklaracijo za mir, s katero so izjavili, da Slovenija ne potrebuje vojske".

V JLA-ju je bilo po njegovem tudi veliko nesposobnega oficirskega kadra, med katerimi so bili tudi Slovenci, "ki so bili komaj pismeni". "JLA je uporabila vse, kar je imela realnega na razpolago. Karkoli bi dodatno naredili, Slovenije ne bi spravila na kolena, s tem gotovo ne. Karkoli bi naredili, ne bi zmagali," je zatrdil.

So mediji četrta ali prva veja oblasti?
Janša je glede "off the record posnetka", ki je pred kratkim nastal med neformalnim pogovorom predsednika vlade Boruta Pahorja z novinarji, povedal, da je s posnetka mogoče ugotoviti, da mediji niso četrta veja oblasti, ampak del prve veje oblasti.

Pogovor je po njegovem potekal, kot da bi bili novinarji in Pahor na isti strani. "Ko zavrtiš film nazaj in se spomniš komentarja Dejana Ladike na TV Slovenija, ko je prodajal vladno strategijo, ti je jasno, od kod je to prišlo," je izpostavil. Izpostavil je, da zlizanost ene politične opcije in "10 oz. najmanj 571 novinarjev" omogoča, da gredo stvari bolj proti dnu, kot bi bilo to mogoče v kakšni drugi državi, kot ključno orodje oblasti in manipulacije pa je označil komercialno televizijo POP TV.

"Če bo podpisov za predčasne volitve veliko, se jih ne bo dalo ignorirati"
Odgovor na to, ali predčasne volitve bodo, je po njegovem odvisen od tega, koliko tisoč podpisov se bo zbralo pod pobudo gremonavolitve.si. "Če jih bo veliko, se tega ne bo dalo ignorirati," je poudaril in dodal, da bosta ta števec budno spremljali tako oblast kot opozicija. Po mnenju SDS-a, bi se, kot pravi, morebiti izplačalo počakati z volitvami, vendar naj bi bila situacija tako slaba "in bomo potrebovali toliko več časa, da jo popravimo, da je vsak dan pomemben".

Janša je še povedal, da SDM, če izkoristi vse svoje potenciale, nima konkurence v preostalih podmladkih političnih strank, temveč lahko tekmuje nasploh v politični areni. Vlogo SDM-ja vidi tudi pri pripravi programa stranke SDS, predvsem pri temah, ki se dotikajo položaja mladih.

Janša o osamosvojitveni vojni