Med širšimi posledicami poročila je Janša naštel zrušeno vlado, politično nestabilnost, zaustavljene reforme, dražjo sanacijo bank, prav tako zadolževanje. Foto: BoBo
Med širšimi posledicami poročila je Janša naštel zrušeno vlado, politično nestabilnost, zaustavljene reforme, dražjo sanacijo bank, prav tako zadolževanje. Foto: BoBo
SDS, Janez Janša, Matoz, Tanko, Cukjati, Černač, Gorenak
Cukjatija zanima, ali bo tožilstvo preganjalo Klemenčiča, Praprotnika in Selinškovo. Foto: BoBo
Vodstvo SDS-a zahteva odstop Klemenčiča. Foto: MMC RTV SLO
Janša o odločitvi vrhovnega sodišča
Zgodba razvpitega poročila KPK-ja
Sodišče o sami vsebini poročila ni odločalo
Vrhovno sodišče razveljavilo poročilo KPK-ja

Predsednik SDS-a Janez Janša se je na sodbo vrhovnega sodišča, s katero je odpravilo zaključno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank, v delu, ki se nanaša na Janšo, odzval na novinarski konferenci skupaj s še nekaterimi vidnimi predstavniki stranke.

Odložena pravica je odrečena pravica
Kljub temu, da je sodišče poročilo odpravilo, je Janša nad ravnanjem sodišč v tem primeru razočaran. "Od rimskega prava naprej velja rek, da pravica, ki je odložena, je pravica, ki je odrečena. Nič ti ne pomaga, da je odločeno v času, ko ni več mogoče popraviti posledic," je izpostavil Janez Janša, ki je bil v času obremenilnega poročila predsednik vlade.

"Absolutno prednostna obravnava je trajala dve leti. V tem času so nastale nepopravljive posledice," zatrjuje predsednik SDS-a, ki se bo o pravnih ukrepih zoper nekdanje vodstvo KPK-ja še odločil.

Med širšimi posledicami poročila je naštel zrušeno vlado, politično nestabilnost, zaustavljene reforme, dražjo sanacijo bank, prav tako zadolževanje, pridobivanje časa za zakrivanje odgovornosti za stomilijonske kraje iz slovenskih bank, pa tudi zaustavitev privatizacijskih procesov ter ohranitev monopolov za vladanje iz ozadij.

Cenilec mu je dal prav, pravi Janša
A posledice poročila po Janševih besedah niso bile samo politične, pač pa sta na njegovi podlagi stekli tudi policijska in sodna preiskava. V poročilu je bilo namreč zapisano, da je Janša svoja zemljišča v Trenti leta 2005 prodal za nekajkrat višjo ceno od dejanske, pri čemer naj bi pridobil korist na račun zasebnega podjetja.
V povezavi s tem pa je bilo po Janševih besedah pred dnevi izdano poročilo sodnega cenilca, ki je ugotovil, da so bila zemljišča leta 2005 vredna 110.000 evrov, kar je po besedah Janše desetkrat več, kot je trdil KPK. Na poročilo je Janša sicer, kot je povedal, še podal pripombe, saj naj bi bila ocenjena zgolj dva od treh objektov, ki ležijo na parcelah.

Dodal je, da kdor ima še objavljeno to poročilo, ima objavljen politični pamflet. Poudaril je tudi, da je današnji dan dokončno pojasnil motiv za odstop tega nekdanjega senata KPK-ja, kar se je zgodilo konec novembra 2013.

Janša pričakoval opravičilo medijev
Na vprašanje MMC-ja, ali glede na to, da sodišče o vsebini poročila ni odločalo, ta zanj ne velja, je poudaril, da poročilo ni padlo na "neki drobni procesni napakici", ampak je bilo materialno pravo napačno uporabljeno. "V sodbi jasno piše, da se poročilo v celoti odpravi zaradi kršitve 22. člena ustave, sodišče pa o drugih elementih pritožbe sploh ni razpravljalo. Mislim, da tega sploh ni treba spraševati," je dejal. Janšev odvetnik Franci Matoz je ob tem pripomnil, da se sodišče, ker je bila kršena ustavna pravica, v vsebino ne spušča.

Na dodatno vprašanje, ali gre mogoče za medijski spin, saj je sodba padla prav sredi razčiščevanja dokapitalizacij bank, je Janša odvrnil, da ga bolj skrbi to, da vladne stranke ne želijo podpisati predloga za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preiskovala politično odgovornost za nastanek bančne luknje.
"Ta čas je bil izbran tako kot po volitvah, ko to ne more več na nič vplivati. Preden bodo naslednje volitve, se bo to pozabilo. Nekatere hiše, ki jih predstavljate tukaj, bodo za to izdatno poskrbele. Jaz sem danes tudi pričakoval, da bo danes kdo izmed vas prinesel opravičilo vaših urednikov glede na to, kaj so vse mediji, ki jih zastopate, poročali na to temo. Dve leti. Pa tega spina nismo doživeli," je odvrnil.

Ali je zanj ta sodba zdaj legitimna in jo bo spoštoval? "Vsako sodbo je treba upoštevati. Sodbo, ki je izrečena po dveh letih in enem mesecu, ko ni več mogoče popraviti nobenih posledic ... Ne vem, ali bi jo vi spoštovali," je odgovoril na vprašanje novinarke.

Cukjati: Bo tožilstvo uvedlo kazenski pregon?
Na razveljavitev poročila so se na novinarski konferenci odzvali tudi drugi predstavniki SDS-a. "Poročilo je povzročilo krizo, ko so se pripravljale pregledna privatizacija in potrebne reforme," je opozoril Zvonko Černač. "Klemenčič je bil nagrajen z ministrskim mestom, Praprotnik s službo v NLB-ju, Stare pa je postal generalni sekretar," je odgovoril Vinko Gorenak, ko se je vprašal, kje so zdaj takratni člani senata KPK-ja.

"Ker sem si drznil kritizirati poročilo, me je KPK ovadil. Sodišče je pred dnevi kazenski pregon prekinilo," je povedal France Cukjati in se vprašal, ali bo proti osebi, ki je sprožila politično krizo, tožilstvo uvedlo kazenski pregon.

Zahteve po odstopu Klemenčiča
Jože Tanko
pa je povedal, da vodstvo SDS-a zahteva, da Goran Klemenčič nemudoma odstopi z mesta pravosodnega ministra.

"Vrhovno sodišče ni v ničemer, ne neposredno ne posredno, odločalo o vsebini poročila, o očitanih kršitvah ZIntPK, o nepojasnjenih gotovinskih zneskih in sumljivih denarnih transakcijah," so v današnjem odzivu zapisali takratni člani senata Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek.

O tem, da vrhovno sodišče ni odločalo o vsebini poročila, pa je Janša dejal: "Padlo je kot celota na kršenju ustave, zato zame tudi vsebina ne velja."

Cerar se bo o Klemenčiču odločal po pogovoru z njim
Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci po seji vlade napovedal, da se bo o tem, kako bo ravnal v povezavi s pozivi po odstopu Klemenčiča, odločil po tem, ko bo z njim opravil pogovor. To naj bi se zgodilo predvidoma v ponedeljek, ko se Klemenčič vrne iz tujine.

Cerar sicer opozarja, da je odločitev vrhovnega sodišča večplastna. Sodišče je po njegovih besedah poročilo res razveljavilo, vendar pa po drugi strani pri tem ni "neposredno ne posredno poseglo v samo vsebino" poročila, "ki govori o določenih kršitvah zakona, nepojasnjenih gotovinskih zneskih in sumljivih denarnih transakcijah".

Se pa Cerar zaveda, da je poročilo povzročilo "pomembne politične premike", zato po njegovih besedah zadeva terja premislek, ki ga namerava opraviti v prihodnjih dneh.

Napovedi spremembe zakonodaje
Ker naj bi po oceni pravnikov obstajale določene pravne praznine v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, ki ureja delovanje KPK-ja, je Cerar danes tudi napovedal, da bo vlada predlagala nekatere zakonske spremembe.

Pri tem je opozoril, da je prejšnji senat KPK-ja, ki ga je vodil Klemenčič, odstopil prav zato, ker politika ni sprejela ustreznih zakonskih sprememb in je KPK deloval "v preohlapnem zakonodajnem polju".

Janša o odločitvi vrhovnega sodišča
Zgodba razvpitega poročila KPK-ja
Sodišče o sami vsebini poročila ni odločalo
Vrhovno sodišče razveljavilo poročilo KPK-ja