Janša pravi, da je miren protest ustavna pravica in demokratična norma izražanja mnenja, ni pa legitimna metoda odločanja:
Janša pravi, da je miren protest ustavna pravica in demokratična norma izražanja mnenja, ni pa legitimna metoda odločanja: "Odločamo na volitvah. Sicer pristanemo v fašizmu," je prepričan premier. Foto: BoBo
Protest v Ljubljani, 11. 1. 2013
Premier Janša je prepričan, da je bil čas objave poročila protikorupcijske komisije načrtovan tako, da se je objava zgodila prav v dneh pred t. i. drugo vseslovensko vstajo, ki je bila v petek, 11. januarja. "Menda naj bi ga hoteli objaviti že pred t. i. prvo vstajo, pa so potem menili, da bi zaradi praznikov razvodenelo. Zato je bil sedaj tempiran na drugo vstajo z namenom vzpodbujati nestrpnost in vzdušje linča", je prepričan premier. Foto: BoBo
Gregor Virant, Senko Pličanič
Janša je kritičen tudi do predsednika Državljanske liste in državnega zbora: "Gospod Virant ni oseba, ki bi druge lahko učila poštenja," je dejal. Foto: BoBo
Jože Tanko
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je prepričan, da je Janez Janša" že dolgo glavna tarča v državi". Foto: BoBo

"Menda naj bi ga hoteli objaviti že pred t. i. prvo vstajo, pa so potem menili, da bi zaradi praznikov razvodenelo. Zato je bil sedaj tempiran na drugo vstajo z namenom vzpodbujati nestrpnost in vzdušje linča," je Janša je zatrdil za Slovenske novice.

Dejal je tudi, da je miren protest ustavna pravica in demokratična norma izražanja mnenja, ni pa protest legitimna metoda odločanja. "Odločamo na volitvah. Sicer pristanemo v fašizmu," je dejal premier in spomnil na Mussolinijev prevzem oblasti, dejanja rjavosrajčnikov SA po domovih znanih judovskih družin v Berlinu in holokavst, ki se je začel z grožnjami pred stanovanji mirnih državljanov.

Premier je prepričan tudi, da Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank niti približno ni imela enakega pristopa do vseh - o ugotovitvah nadzora je obvestila predsednika DZ-ja Gregorja Viranta, ki je prav tako preiskovana oseba. "Nobenega opravičila ni za to izjemo," je dejal premier.

Janša: "Virant ni oseba, ki bi druge lahko učila poštenja"
V povezavi z napovedmi glede mogoče konstruktivne nezaupnice je Janša poudaril, da opozicija za to ne potrebuje koalicijskega partnerja - konstruktivna nezaupnica je po njegovem mnenju povsem legitimno dejanje, morajo pa za takšno potezo prevzeti tudi odgovornost za politično krizo, ki jo povzročijo s tem. Če Virant ali kdor koli od koalicijskih partnerjev misli, da morajo vložiti nezaupnico lastni vladi ali glasovati zanjo, to lahko mirno storijo, poudarja premier. "Veselim se te razprave, čeprav ima Slovenija bistveno hujše probleme pred seboj. Gospod Virant pa ni oseba, ki bi druge lahko učila poštenja," je bil oster.

"Stranka SDS nima težav z novimi volitvami," pravi Janša, ki pa opozarja, da bo to več težav povzročilo vsem državljankam in državljanom, "ki bodo nestabilne razmere čutili v padcu standarda in kakovosti življenja". "Izgubili bi več kot leto dni, nove volitve po istem volilnem sistemu pa lahko dajo podoben rezultat, kot je zdajšnji, in izgubili bomo še zadnje upanje, da smo se v Sloveniji sposobni sami upravljati," je prepričan.

"Od komisije nisem prejel niti osnutka poročila"
Ponovil je tudi, da KPK ni pojasnil, katera vsa domnevna sredstva neznanega in nepojasnjenega izvora so sešteli, da so prišli do vsote najmanj 210.000 evrov - to je po njegovih zagotovilih popoln konstrukt, zato se bo, takoj ko bo prejel kakršen koli akt komisije in bodo začeli teči roki za izredno pravno sredstvo, pritožil. "Danes tega niti ne morem storiti. Od komisije nisem prejel niti osnutka poročila, ki bi ga moral, niti tako imenovanega dokončnega akta," je še dejal.

Tanko: "Ponovni poskus političnega umora Janeza Janše"
"Kateri že po vrsti? Deseti, petnajsti ...?" pa se o številu "poskusov političnega umora Janeza Janše" vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko sprašuje v zapisu, v soboto objavljenem na spletni strani te stranke. Po njegovih besedah je Janša "velika kost v grlu že od časov pred osamosvojitvijo, pod trajnim udarom leve politike, ki pa ga nikakor ne more zlomiti in obsoditi".

"Janša že drugič predsednik uspešne vlade"
Janša je že dolgo glavna tarča v državi, pred osamosvojitvijo nekdanjega režima, po osamosvojitvi ostankov nekdanjega režima, Zdaj pa privilegirancev, naslednikov nekdanjega režima, ki so prisesani na bančni sistem in državno srebrnino - na t. i. nacionalni interes, je prepričan Tanko. "A Janša je še vedno tu. Je še edini od osamosvojiteljev, ki je še ostal v prvi liniji. In to na najpomembnejši poziciji, na mestu predsednika vlade. Že drugič. In že drugič kot predsednik uspešne vlade," je zapisal vodja poslancev SDS-a.

Afere, usmerjene proti Janši, so po Tankovih besedah vedno izbruhnile pred pričakovanimi korenitejšimi spremembami - pred volitvami ali med mandati. Pri tem je spomnil na Roško, Depalo vas, orožarsko afero in poudaril, da Janše niso uspeli niti obsoditi in niti ga politično zlomiti, podobna zgodba pa je po njegovih besedah tudi afera Patria.

Ostro nad protikorupcijsko komisijo
Po Tankovih besedah smo zdaj priča ponovnemu poskusu odstranitve Janše, tokrat s "Klemenčičevo" komisijo, ki je pri obravnavi Janše z nedosledno uporabo lastnega zakona vrgla javnosti novo kost za glodanje - domnevno nezmožnost Janše, da dokaže premoženje v višini 210.000 evrov. Tanko je zapisal, da gre za komisijo, ki v enem letu ni bila sposobna realizirati zahteve DZ-ja, da svoje poročilo za leto 2008 dopolni z dejavnostmi nekdanjega predsednika komisije Draga Kosa v zadevi Patria za to leto. Prav tako "Klemenčičevi komisiji" ni uspelo realizirati zakonske določbe, ki ji nalaga, da mora do 31. maja predložiti parlamentu letno poročilo za preteklo leto, pravi Tanko.

"Danes, ko je predvsem zaradi vztrajnosti predsednika vlade, ki je moral leto dni požirati stalne nekorektne pripombe Viranta in zavoljo ohranjanja enotnosti molčati ob izkazani nesposobnosti nekaterih ključnih ljudi koalicijskih partnerjev, Slovenija uspešno zaključila štiri od petih ključnih korakov za izhod iz krize in ponovno rast, pa so nekateri začutili, da je mogoče najhuje mimo in da bi lahko skovali nekaj hijenskega političnega kapitala na račun njegovega političnega umora in oslabitve SDS," je bil kritičen Tanko.