Vlada pričakuje, da bo vlada Italijanske republike zagotovila slovenski manjšini vsaj sredstva, ki so bila predvidena že v prejšnjem triletnem finančnem proračunu. Foto: EPA
Vlada pričakuje, da bo vlada Italijanske republike zagotovila slovenski manjšini vsaj sredstva, ki so bila predvidena že v prejšnjem triletnem finančnem proračunu. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Berlusconijevo krčenje javnih izdatkov bo najbolj oklestilo šolstvo - tudi manjšinsko. Foto: EPA
Od Trsta do Sicilije - Italija je na nogah (oziroma sedi na protestih). Foto: EPA

V dokumetu "bo jasno izražena zahteva, da se, kljub temu da razumemo naravo varčevalnih ukrepov v sosednji Italiji, položaj slovenske manjšine zaradi tega ne sme poslabšati", je dejal Janša na novinarski konferenci po seji vlade. Ob tem je dodal, da gre za relativno gledano tako majhne zneske v celotnem varčevalnem svežnju italijanske vlade, da nadomestitev teh sredstev za manjšino prek drugih naslovov zagotovo ne bi smela biti tudi v tem položaju nikakršna težava za italijansko vlado.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, se je vlada danes glede šolske reforme v Italiji seznanila z zagotovili pristojne ministrice v italijanskem parlamentu, da bodo upoštevali specifično stanje slovenske manjšine. V vladi pričakujejo, da bodo tem zagotovilom sledili tudi dejanski
ukrepi, da se ohrani zdajšnje stanje na šolah s slovenskim učnim jezikom v tržaški in goriški pokrajini ter na dvojezični šoli v Špetru v Beneški Sloveniji.


Bi pomagal rebalans italijanskega proračuna?
Vlada pričakuje, da bo vlada Italijanske republike zagotovila slovenski manjšini vsaj sredstva, ki so bila predvidena že v prejšnjem triletnem finančnem proračunu, obenem pa, da z morebitni krčenji finančnih dotacij zakonov o založništvu in o gledališčih ne bi prizadeli medijev in gledališča Slovencev v Italiji.

Vlada je tudi izrazila zaskrbljenost zaradi zamud pri izvajanju zakona za zaščito slovenske manjšine glede vidne dvojezičnosti, za kar je pristojen predsednik deželne vlade Furlanije Julijske krajine in zaradi poskusov, da bi s priznavanjem nekakšnih slovanskih govoric v videmski pokrajini odrekali tem prebivalcem pripadnost slovenski manjšini, ki jo je leta 2001 jasno potrdil zaščitni zakon.

Nespodbudno srečanje s predstavnikom Berlusconijeve vlade
Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Rudi Pavšič (Slovenska kulturno-gospodarska zveza) in Drago Štoka (Svet slovenskih organizacij), sta v Rimu predstavnika italijanske vlade Nitta Francesca Palmo opozorila, da bi varčevalni ukrepi, ki jih načrtuje italijanska vlada, povsem ohromili delovanje manjšinskih ustanov. Toda odziv ni bil spodbuden, je poročal Radio Slovenija.

Kot je po srečanju za TV SLO povedal Štoka, podtajnik Palma kakšnih obljub ni dal. "Je bila samo neka medla želja, da bo skušal nekaj posredovati, nam nekaj dobiti," je opisal Štoka in hkrati opozoril, da če bodo zamejske organizacije v treh letih zares kar ob 4,5 milijona evrov, "bo to zanje lahko smrtni udarec".

Pavšič pa je pri tem dodal, da če bo Berlusconijeva vlada uresničila napovedani predlog, bo manjšina čez dve leti dobila 70 odstotkov manj kot pred 18 leti. "To pomeni zapreti tri četrtine naših organizacij, gledališč, narodne študijske knjižnice, pa cele serije drugih ustanov," je opozoril Pavšič.

L. D.