Janša se je zahvalil vsem, ki so mu izkazali podporo, in dodal, da takšne podpore ni bil deležen že od afere Depala vas. Foto: MMC RTV SLO
Janša se je zahvalil vsem, ki so mu izkazali podporo, in dodal, da takšne podpore ni bil deležen že od afere Depala vas. Foto: MMC RTV SLO
SDS Twitter
V stranki SDS so se na izide glasovanja odzvali tudi na Twitterju. Foto: Twitter
98 % članov sveta SDS podprlo Janšo
Janez Janša pred svet SDS-a
Janša odgovarja na navedbe KPK-ja

Janša se je zahvalil vsem, ki so mu izkazali podporo, in dodal, da takšne podpore ni bil deležen že od afere Depala vas. "To kaže, da so v Sloveniji še ljudje, ki znajo razmišljati s svojo glavo in ne nasedajo konstruktom," je povedal.

Še enkrat je poudaril, da tehnične vlade ne bodo podprli. Če vlado sestavi kdo drug, bodo odšli v opozicijo, kjer bodo konstruktivni, je dejal Janša.

V stranki so se na izid glasovanja že odzvali tudi na družbenih omrežjih. "98,6 % članic in članov Sveta SDS podprlo predsednika," so zapisali na Twitterju.

Odziv poslancev SDS-a
Zvonko Černač
je po glasovanju poudaril, da so bile obtožbe KPK-ja neutemeljene in v nasprotju z dejstvi, po besedah Jožeta Tanka pa se bodo zdaj s koalicijskimi partnerji dogovorili, ali gredo s to vlado naprej, saj so pred njimi pomembni zakoni, za katere pričakuje, da jih bodo hitro rešili in brez zavlačevanja, saj da država to potrebuje.

France Cukjati pa glede prihodnosti vlade pravi, da v tehnično vlado ne gredo - vlado bodo prepustili samo, če se najde kdo, ki je pripravljen prevzeti vajeti. V prihodnjih dneh bodo sestavili poslansko skupino, ki naj bi na ustavno sodišče poslala pobudo za ustavno presojo protikorupcijskega zakona, saj da ne omogoča pojasnil preiskovancem.

Janša odločen že pred glasovanjem
"Svetu stranke bom pojasnil stvari. Po 30 letih dela moje premoženje predstavlja manj kot 300.000 evrov, moje celotno premoženje je manjše kot razlika v ceni, ki sta jo za hišo plačala Kučan in Stanovnik," je sicer še pred nastopom pred izvršnim svetom stranke povedal Janez Janša.

Svet največje vladne stranke SDS je namreč po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije odločal o zaupnici predsedniku stranke Janezu Janši, ki je napovedal, da bi v primeru izglasovane nezaupnice odstopil tudi z mesta predsednika vlade.

Premier se je v svojem nastopu pred novinarji tudi pridušal, da ne bi živel v Šentilju pri Velenju, ampak v Murglah, če bi res imel toliko premoženja.

Janša sicer meni, da ima poročilo širše ozadje v menjavi vlade in povzročitvi nestabilnosti, saj je Državljanska lista poročilo dobila že prej. Na vprašanje, ali je znotraj stranke kakšen naslednik, je odgovoril, da ne želi špekulirati.

Glede političnih posledic je povedal isto kot na Odmevih. Prav tako mu ne predstavlja nobenih težav, če bo DZ glasoval o nezaupnici, je dejal. Svet stranke pa bo razpravljal tudi o morebitni tehnični vladi. Drugo vprašanje, je izpostavil, pa so posledice za Slovenijo.

Janša je že napovedal odstop z mesta predsednika vlade, če na svetu stranke ne bo prejel zaupnice, ob tem pa je dejal, da če svet zaupnice ne bi izglasoval, to ne bo najslabši dan v njegovem življenju, saj "politika ni njegova prva niti edina ljubezen".

Zgodba o poročilu protikorupcijske komisije se verjetno ne bo končala z današnjo sejo sveta SDS, je prepričan Janša, ki sicer meni, da tudi izglasovana zaupnica ne bo pomenila zaključka zadeve, saj misli, da bo Državljanska lista v parlamentu sprožila postopke za njegov odstop.

Janša je včeraj v Odmevih zavrnil večino očitkov komisije, saj po navedbah Janše komisija izhaja iz predpostavke, da Janša pred letom 2004 ni ustvaril nobenega premoženja. Priznal pa je zamude pri prijavi premoženja, kar je pojasnil s spremembami zakonodaje, ki jih je sam spregledal. Janšo je zmotilo tudi, da je komisija pri vrednotenju nepremičnin upoštevala podatke geodetske uprave pri ocenjevanju prodajne cene, pri ocenjevanju nakupne pa tržno ceno.

Odločanje o zaupnici predsedniku SDS-a je posledica poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki Janezu Janši očita večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja komisiji o premoženjskem stanju, obenem pa mu komisija očita tudi nepojasnjeno povečanje premoženja za najmanj 210 tisoč evrov.

98 % članov sveta SDS podprlo Janšo
Janez Janša pred svet SDS-a
Janša odgovarja na navedbe KPK-ja