250.000 dolarjev naj bi po pisanju Večera stal vsak prihod orožja polne ladje v Luko Koper. Foto: Thinkstock
250.000 dolarjev naj bi po pisanju Večera stal vsak prihod orožja polne ladje v Luko Koper. Foto: Thinkstock
Luka Koper
Ladje naj bi v Luko Koper spravili s pomočjo trika: zamenjali so dve ladji s podobnimi imeni. Foto: MMC RTV SLO

Celotno zgodbo po poročanju časopisa Večer v svoji knjigi Tatort Hypo Alpe Adria (Kraj zločina Hypo Alpe-Adria) razkriva avstrijski preiskovalni novinar Richard Schneider, ki navaja pričevanje hrvaško-francoskega trgovca z orožjem Marina Tomulića.

Knjiga je prejšnji mesec izšla pri dunajski založbi Residenz, novinar pa se pri tem ni posebej ukvarjal z Janšo, temveč ga je predvsem zanimalo, kako so hrvaški velikaši prišli do tolikšne moči in vpliva oziroma kako so si prisvojli toliko državnega denarja in ga oprali s pomočjo banke Hypo.

Janša pomagal pri prodaji orožja Hrvaški?
Vse afere naj bi pri tem temeljile na orožarskih poslih iz začetka 90. let, ko je veljal embargo Združenih narodov na prodajo orožja Hrvaški. V njih pa naj bi, izhaja iz knjige, pomembno vlogo igral tudi Janez Janša, ki je bil tedaj kot slovenski obrambni minister odgovoren za ves uvoz, tranzit in transport vojaškega materiala čez Slovenijo. Pri tem naj bi deloval kot nekak agent vplivnega evropskega trgovca z orožjem Jacques-Germaina Monsieurja. Tako vsaj trdi Hrvat Marin Tomulić, ki živi v Parizu in je bil tedaj posrednik med hrvaško in francosko vlado.

Kot še navaja Tomulić, je Janša za vsako ladjo, ki je pripula v Luko Koper, prejel 250.000 dolarjev podkupnine, posel pa naj bi potekal z vednostjo francoske vlade, čeprav je kršil embargo ZN-ja.

Sicer pa je Tomulić za Radio Krka pojasnil, da je bil navzoč ob eni izmed predaj orožja, ki se je zgodila nekaj dni po padcu Vukovarja. Reško pristanišče je bilo takrat v rokah jugoslovanske vojske, zato so se odločili, da bodo orožje prepeljali v Luko Koper. Po njegovih besedah naj bi na slovenski strani sodelovala Janez Janša in Igor Bavčar, območje predaje pa naj bi zavarovala specialna enota slovenske policije. Tomulić je povedal še, da so se nato Ivan Čermak, Janša in Bavčar umaknili v nek prostor, Čermak pa se je nato jezen vrnil nazaj in je preklinjal. Povedal naj bi mu, da mora ob prevzemu orožja vsakič na pokrov motorja položiti 250.000 mark.

Ladje v Jadran s pomočjo trika
Tomulić naj bi po dveh desetletjih molčanja spregovoril predvsem zaradi zamere do generala Vladimirja Zagorca. Pojasnil pa je tudi, na kakšen način so ladje z orožjem sploh spravili v Jadran. Najeli so tovorni ladji z zelo podobnima imenoma, pri čemer je ena uradno prevažala sanitetni material za Hrvaško, druga pa orožje za Čad v Afriki. V izraelskem pristanišču Haifi pa so ju nato zamenjali, v Jadran pa so pripluli prav v urah, ko je pristop koordinirala francoska mornarica.

Janša navedbe označuje za čisto izmišljotino...
"Odgovor je ne. Gre za čisto izmišljotino," pa je Janša odgovoril na vsa vprašanja Večera: ali je kot obrambni minister kdaj prejemal podkupnino, bil v stiku s Tomulićem ali Monsieurjem in njegovimi uslužbenci ter ali namerava tožiti založbo Residenz.

... Bavčar za popolno laž
Trditve Marina Tomulića zanika tudi Igor Bavčar, ki je v sporočilu zapisal: "Navedbe, ki jih povzemate po nekem Tomuliću, so popolna laž, nikoli nisem bil prisoten pri nobenem "prevzemu orožja" v Luki Koper in tudi sicer ne."

Policija je svoje ugotovitve posredovala pristojnim organom
Iz generalne policijske uprave so sporočili, da je policija po osamosvojitvi obravnavala več sumov kaznivih dejanj, ki so se nanašali na trgovino z orožjem, svoje ugotovitve pa so posredovali pristojnim organom. Navedb avstrijskega novinarja ne more preveriti niti protikorupcijska komisija, iz katere so sporočili, da v njihovo pristojnost spadajo le zadeve, ki segajo do leta 2004, ko je bila komisija ustanovljena.

Poznavalcev orožarskih poslov pa navedbe ne čudijo. Brane Praznik, nekdanji pripadnik vojaške obveščevalne službe, ki je napisal dve knjigi o trgovini z orožjem, je za Večer povedal, da se je v obveščevalnih krogih šepetalo o orožju, ki je prihajalo iz Francije ter da je večina orožarskih pošiljk šla skozi Luko Koper. Nekdanji poslanec LDS-a Rudolf Moge, ki je bil tudi predsednik dveh parlamentarnih komisij, ki sta preiskovali orožarske posle, pa je dejal, da so ti ostali precej neraziskani.