Janša je v Bruslju izrazil upanje, da referenduma o varčevalnem zakonu ne bo, saj bi bil to po njegovi oceni
Janša je v Bruslju izrazil upanje, da referenduma o varčevalnem zakonu ne bo, saj bi bil to po njegovi oceni "velik korak nazaj". Foto: BoBo

Premier Janez Janša je v Bruslju izrazil upanje, da referenduma o varčevalnem zakonu ne bo, saj bi bil to po njegovi oceni "velik korak nazaj".

Janša: Večina članic EU-ja je že izvedla fiskalno konsolidacijo
Danes namreč poteka odločilna faza pogajanj med vodstvoma policijskih sindikatov in ministrom za delo Andrejem Vizjakom o zahtevah policistov. Na pogajanjih skušajo vlada in sindikalisti doseči dogovor glede umika referendumske pobude o zakonu za uravnoteženje javnih financ.

V četrtek mora namreč predsednik DZ-ja Gregor Virant na pobudo policijskih sindikatov razpisati rok za zbiranje podpisov za razpis referenduma. To bi onemogočilo uveljavitev varčevalnih ukrepov z junijem in vneslo veliko negotovost glede izvedbe slovenskih načrtov za uravnoteženje javnih financ.

Janša je opozoril, da je večina članic EU-ja, še posebej tistih ključnih, že izvedla fiskalno konsolidacijo, Slovenija pa je žal med tistimi, ki jo to še čaka oziroma je naredila šele prvi korak z zakonom za uravnoteženje javnih financ.

Slovenija mora po Janševih besedah delati oboje - sprejemati ukrepe za uravnoteženje javnih financ in hkrati ukrepe za rast, medtem ko se lahko večina Evrope že bolj osredotoči na rast.

Ta tema bo na neformalnih večerji voditeljev po njegovih navedbah zagotovo prevladovala. "Vendar to ne pomeni, da Sloveniji ne bo treba storiti tistega, kar so ostali naredili," je opozoril premier.

Voditelji članic unije bodo na neuradni večerji v Bruslju razpravljali o tem, kako se sedaj po varčevalni mrzlici osredotočiti na rast in delovna mesta. Vrh je sicer le priprava na junijskega, ki naj bi sprejel celovit sveženj za rast in zaposlovanje.

"Z Milanovićem sva se videla v zadnjih tednih več kot z ženo"
"Hrvaška se je zavezala, da se bo držala vseh obljub in zavez, ki jih je sprejela v času pogajanj za vstop v Evropsko unijo, in če bo tako, potem pač ne vidimo težav," pa je Janša odgovoril na novinarsko vprašanje, ali se bo s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem ob robu vrha EU pogovarjal o Ljubljanski banki in kaj konkretno Slovenija pričakuje od Hrvaške.

Poleg tega je premier na to vprašanje še odgovoril: "S hrvaškim kolegom sva se videla v zadnjih par tednih več kot z ženo pravzaprav, tako da vse, kar je bilo možno reči, je bilo že rečeno."