Janša meni, da so razlogi za skrb glede zaposlovanja v Sovi drugje, kot se kaže v javnosti. Foto: BoBo
Janša meni, da so razlogi za skrb glede zaposlovanja v Sovi drugje, kot se kaže v javnosti. Foto: BoBo

Poslanec Jerko Čehovin (PS) je premierju prvi postavil vprašanje, zanimalo pa ga je, koliko zaposlitev v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) je odobrila vlada in koliko novih uslužbencev je zaposlila.
Janez Janša mu je odgovoril, da je bilo lani zaposlenih 25 ljudi manj kot leto pred tem, porabljenih pa je bilo tudi manj sredstev v primerjavi z letom prej. Dodal je, da je Sova dolžna delovati po zakonodaji in je bilo njeno delovanje povsem zakonito. Res ima malce specifične pogoje zaposlovanja, a zaposlovanje je potekalo zakonito.
"To namreč pomeni, da nekdo v Sovi dela analizo politične pripadnosti zaposlenih. To pa so ostanki stare miselnosti nekdanje službe državne varnosti, ki je tam očitno še vedno prisotna. To pa je problem, s katerim bo treba razčistiti," je dejal. Meni, da so analizo delali tisti, "ki so pismo napisali". "S tem bi se morala ukvarjati komisija za nadzor nad varnostno-obveščevalnimi službami," je prepričan.
Na sporedu še plače v javnem sektorju in slab ugled države
Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber je v drugem poslanskem vprašanju premierja vprašal, kako bo "v sedanjih okoliščinah izgubljene legitimnosti" vlade rešil nastalo politično in poglobljeno gospodarsko krizo in popravil "vse bolj okrnjen ugled ter vse slabši položaj" države in jo popeljal med ugledne in razvite države.
Janša mu je odvrnil, da ni nikoli zagotavljal, da je njegov nastop zagotovilo, da ne bo politične krize. Ob tem je Vebra vprašal, ali ne bi, če bi njegovo premoženje preverjala "pisec dupleških novic in žena lokalnega propadlega mariborskega tajkuna", že ob imenovanju zagnal vik in krik.
"Da vidimo junake"
V odgovoru na drugi del vprašanja pa je zatrdil, da je njihov vpliv na trenutni položaj omejen in da lahko vsi tisti, ki mislijo, da znajo vse in imajo očitno že večino v DZ-ju, lahko sestavijo novo vlado.
"Mislim, da ste dobili negativno mnenje Računskega sodišča, kar je pri županih leve provenience zelo redek pojav," je dejal Vebru. Dodal je še, da si Slovenija ne more privoščiti še štirih mesecev prostega teka v čakanju na predčasne volitve. Hkrati mu je navrgel, da lahko deset poslancev vloži konstruktivno nezaupnico in "da vidimo junake".
NLB brez božičnic
Poslanec DeSUS-a Ivan Hršak je Janšo povprašal o plačnih anomalijah v javnem sektorju. Zanimalo ga je tudi, ali drži, da so zaposleni v NLB-ju konec decembra kljub slabim poslovnim rezultatom banke dobili božičnico.
Premier je v odgovoru pojasnil, da po podatkih ministrstva za finance NLB ni izplačal božičnic. V nadaljevanju je povedal, da je bilo v gospodarskih družbah v državni lasti premalo variabilnega dela plače, ki bi bil vezan na uspešnost. Zato upa, da bo Slovenski državni holding čim prej zaživel in s tem vzpostavil bolj stimulativno plačilno strukturo v teh podjetjih.

Premier odgovarjal na poslanska vprašanja
Premier odgovarjal na poslanska vprašanja