Janez Janša je gost na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Janez Janša je gost na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

"Težko bi rekli, da je na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb kadrovala vlada. Kadrovala je mafija!"

premier Janez Janša o vodstvu AUKN-ja
Pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo

"Gre za sveženj petih ukrepov, ki so vsi enako pomembni. Če bo eden od teh členov v mozaiku manjkal, bomo še vedno v nevarnih vodah," opozarja premier in dodaja, da je treba urediti javne finance, upravljanje državnega premoženja in trg dela ter sanirati bančni sistem. "Brez gospodarske rasti pa ne bo izhoda iz krize," poudarja Janša.

Celoten pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo na 3. programu TV Slovenija si poglejte v videu na desni strani.

"Koalicija nima druge možnosti, kot da je trdna. V Sloveniji ni druge alternative, kakršna koli politična nestabilnost v tem času bi bistveno otežila vse te napore, ki jih vlagamo v to, da bi prišli iz krize s čim manj praskami, in tega se koalicijski partnerji zavedajo," zatrjuje premier.

O pasteh finančne pomoči
V pogovoru je premier opozoril tudi na pasti morebitne evropske finančne pomoči. "Ta denar je treba vrniti, pogoje pa v celoti postavlja tisti, ki denar posodi," je dejal Janša in spomnil na primer Grčije ter dodal:"To je skrajna sila. Ni nekaj, kar pride kot rešitev prek noči, to ni darilo, je pomoč, ki je pogojena." Opozoril je tudi, da se tako ogrozi suverenost države.

Ta vlada ne bo odstopila niti v primeru, da bo treba zaprositi za mednarodno finančno pomoč, ker Slovenija druge možnosti nima, je še zatrdil premier in dodal, da bodo akcije nasprotnikov vlado le še okrepile.

O sindikatih
"Kdo je največja cokla doma, da do teh ukrepov ne pride, so to sindikati?" je zanimalo voditelja pogovora Jožeta Možino. Premier Janša je spomnil na nedejavnost teh sindikatov, kot je bil primer Mure, in izpostavil del bogate sindikalne kaste. "Gre za politikantstvo, niso pa vsi sindikati, vsi člani takšni. Glavni razlog za to blokado so kalkulacije iz ozadja, sindikati so samo lutka, ki jo upravlja nekdo drug," je prepričan Janša, ki meni, da je glavni razlog za ustavitev izvajanja zakona zgolj in samo v podaljšanju zastaralnih rokov.

O državnem holdingu
"To je svetlobna leta večja preglednost, kot je bila do zdaj," je Janša v bran vzel zakon o državnem holdingu. "Zadeva bo transparentna. Tako kot je bilo zdaj, oprostite, pa bi težko rekli, da je na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb kadrovala vlada. Kadrovala je mafija," je bil še ostrejši.

O pokojninski reformi
Premier je opozoril na zgodnje upokojevanje v prejšnjem desetletju. "Zakaj nekdo, ki je delal 20 let, dobi večjo pokojnino kot tisti, ki je delal 38?" je pojasnil, kje je bila tista točka, s katero so se razhajali pri Svetlikovi reformi.

O javnem sektorju
Nega in skrb za starejše ter zdravstveni sistem na podeželju sta zagotovo področji javnega sektorja, v katerem bo treba v prihodnosti še več zaposlovati, je prepričan Janša, a hkrati opozarja, da obstajajo tudi deli javnega sektorja, ki so občutno preširoki. "Javni sektor bo lahko tako velik, kot ga bomo lahko plačali," je pojasnil velikost javnega sektorja v prihodnosti.

O davku na dodano vrednost
"Večina držav ima dve stopnji DDV-ja in vsaka država sama določa, kaj so to osnovne življenjske potrebščine, ki so nižje obdavčene," je razložil. "Če te stopnje ne dvignemo, je treba zmanjšati porabo za 90 milijonov," je opozoril in dodal, da ni nobenega davka, ki ne bi nikogar prizadel.

O njegovi domnevni kliniki v Avstraliji
"Te klinike ni, niti gradnje, to je čista laž. Tisti, ki jo širijo, bi dejansko potrebovali obisk na kakšni kliniki. Če bi jaz imel svojo, bi jim z veseljem dal popust," je zatrdil in dejal, da je ta laž sovpadla z afero bulmastifi.

O aferi Patria
"Dvomim, da bo kdor koli iz kroga mojih sodelavcev obsojen, ker nihče izmed nas s tem ni imel nič," je prepričan. "Bi bilo pa zelo dobro, da bi bil obsojen kdo od t. i. lobistov."

O (ne)enotnosti državnega vrha
Janša je dejal, da tuji državniki pogosto sprašujejo, zakaj nismo enotni, in opozoril na škodo, ki jo povzročajo mešana sporočila iz državnega vrha.

Bo slovenska država obstala?
Žal koroški plebiscit ni bil edini, kjer smo izgubili suverenost, je dejal Janša in spomnil na Beneško Slovenijo. "Ni mogoče izključiti, da bi se to ponovilo, tokrat zaradi izgube ekonomske suverenosti," pravi Janša in opozarja, da bodo prihodnji meseci ključni - morda bi lahko že leta 2014 prišli na zeleno vejo.

"Težko bi rekli, da je na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb kadrovala vlada. Kadrovala je mafija!"

premier Janez Janša o vodstvu AUKN-ja
Pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo