Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

"Šlo je za prijateljsko srečanje po enem letu, ki pa je meni postreglo tudi z veliko dragocenimi podatki. Srečali smo se tudi s številnimi vojaškimi in drugimi strokovnjaki, ki so bolj natančno opisali situacijo. Pa tudi s predstavniki praktično vseh političnih strank, kajti politična enotnost v tem trenutku je za Ukrajino enako pomembna kot vojaška pomoč in vojaška moč, ker dokler bodo enotni, so nepremagljivi in s tem tudi trden branik Evrope še naprej," je svojo pot v Kijev v pogovoru za TV Slovenija opisal Janez Janša.

"Situacija s tem, ko vojna traja, zahodne pomoči ni dovolj, Rusija pa se je tudi prilagodila razmeram, ni tako optimistična, kot je mogoče videti od daleč. Ko številni mislijo, da zdaj Ukrajinci lahko vse sami naredijo," je pojasnil.

Janša obiskal Ukrajino

Po njegovih besedah je Evropska unija naredila velik pozitiven precedens s tem, ko je sprejela odločitev o hitri poti Ukrajine v Evropsko unijo.

"To je izjemno pomembno tudi zato, da se ne nazadnje zavaruje demokracija v Ukrajini. Kar se tiče zveze Nato, pa si prizadevamo za to, da bo junijski vrh v Litvi v Vilni popravil napako iz leta 2008. Če bi takrat Ukrajina dobila vstopnico v čakalnico za Nato, potem te vojne danes tukaj ne bi bilo. Jasno je, da Ukrajina, dokler ne zmaga in osvobodi svojega ozemlja, ne bo dobila statusa članice Nata, vključno z aktivacijo petega člena. Že signal, da se postopek začne, je tisto, kar v Ukrajini garantira edino obstoječo varnostno garancijo za to, da tudi če zdaj pride do miru, da se ta situacija z rusko agresijo, potem ko se na neki način Rusija malo opomore, ne ponovi. Treba se je naučiti iz zgodovinskih napak in jih ne ponoviti ter zagotoviti, da pač po tej zmagi Ukrajine tukaj dobimo stabilno, demokratično, živahno Ukrajino, ki bo del Evropske unije, del Nata in s tem steber stabilnosti vseh," je še poudaril Janša.

Sorodna novica Zelenski na srečanju z Janšo, Fialo in Morawieckim: Zelo cenim vašo podporo

Srečanje po letu dni

Kot je znano, je Janša marca lani ukrajinsko prestolnico kot tedanji predsednik vlade obiskal skupaj s premierjema Poljske in Češke, Mateuszem Morawieckim in Petrom Fialo, kmalu po začetku ruske invazije v Ukrajini. V delegaciji je bil tudi podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski. V Kijevu jih je sprejel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se jim je zahvalil za izraženo podporo.

"Po letu dni spet prijateljsko srečanje v Kijevu s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmigaljem. Ukrajina je danes mnogo močnejša, podpora svobodnega sveta pa bistveno večja kot v temnih dneh marca 2022 takoj po brutalni ruski agresiji," je Janša zapisal na Twitterju, zapis pa pospremil s fotografijo, na kateri se rokuje s Šmigaljem.

Ob tem je opozoril, da je "pomoč Ukrajini še vedno mnogo premajhna in prepočasna, zamude pa se žal plačujejo s človeškimi življenji". "Boj Ukrajincev proti ruskemu agresorju je boj dobrega zoper zlo, ki ogroža varnost celotnega kontinenta in širše," je prepričan Janša.

Sorodna novica Obisk Goloba v Kijevu je v fazi priprav

Trije premierji so marca lani kot prvi tuji voditelji po začetku ruske invazije 24. februarja obiskali ukrajinsko prestolnico. Pozneje so jim sledili drugi tuji voditelji, pa tudi več slovenskih vladnih predstavnikov.

Da bo tudi aktualni premier Robert Golob v kratkem obiskal Kijev, je pred kratkim potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je bila v ukrajinski prestolnici julija lani.