Svetovna zdravstvena organizacija poudarja pomen čim obsežnejšega testiranja. Foto: Reuters
Svetovna zdravstvena organizacija poudarja pomen čim obsežnejšega testiranja. Foto: Reuters

Po podatkih univerze Johns Hopkins se je število smrtnih primerov zunaj Kitajske povzpelo na 3241, na Kitajskem jih je bilo po navedbah kitajske državne komisije za zdravstvo 3028.

Zunaj Kitajske ima največ okuženih Italija s skoraj 25.000 okuženimi in več kot 1800 mrtvimi. Hitro se število povečuje tudi v drugih evropskih državah. Italiji po številkah sledijo Španija (več kot 7800), Nemčija (več kot 5800) in Francija (več kot 5400).

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je svetoval državam, naj testirajo vse, pri katerih sumijo na okužbo. Poudaril je, da gre za "največjo svetovno zdravstveno krizo naše dobe".

"Imamo preprosto sporočilo: testirati, testirati, testirati," je dejal. Po njegovih besedah je dobro, da so številne države sprejele ukrepe in povečale socialno distanco med ljudmi. A za učinkovito zajezitev širjenja virusa je nujno izvesti tudi več testiranj ter nato učinkovito izolirati okužene ter njihove stike, je poudaril. WHO je v zadnjem času poslal 1,5 milijona testov v 120 držav.

Dezinfekcija v Džakarti. Foto: Reuters
Dezinfekcija v Džakarti. Foto: Reuters

Vodja WHO-ja je kot pomembno poudaril, da tudi v domačem okolju dosledno izvajamo preventivne ukrepe, kot je umivanje rok.

Iran: V enem dnevu umrlo 129 ljudi

Zunaj Evrope je najhuje v Iranu, kjer imajo skoraj 15.000 okuženih, umrlo je 853 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili tudi 1053 novih primerov okužb, umrlo je 129 ljudi. Največ novih okužb, 200, so potrdili v provinci Teheran, na drugem mestu je Isfahan s 118 primeri, na tretjem provinca Mazandaran na severu Irana s 96 okuženimi. "Vse prosimo, naj ta virus vzamejo resno in ne skušajo potovati v nobeno provinco," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Kjanuš Džahanpur.

Na Kitajskem in v J. Koreji število novookuženih še naprej pada

V Južni Koreji so zaznali najmanj novih okužb v skoraj treh tednih. Z virusom se je na novo okužilo 74 ljudi, nove smrtne žrtve niso zaznali. V državi se je do zdaj z virusom okužilo skupaj 8236 ljudi, umrlo je 75 ljudi.

Na Kitajskem so od nedelje zaznali 16 novih okužb z novim koronavirusom in 14 smrtnih primerov. Kot poroča BBC, je ozdravljenih 67.749 ljudi, še bolnih je tako po zadnjih podatkih manj kot 10.000.

Prazni bari v New Yorku. Foto: Reuters
Prazni bari v New Yorku. Foto: Reuters

ZDA: V New Yorku in Los Angelesu zapirajo šole, bare, gledališča ...

V ZDA so do zdaj uradno našteli 3774 primerov okužb in 69 smrti, predsednik Donald Trump pa zagotavlja, da bo vse v redu. "Ni vam treba toliko kupovati. Počasi, sproščeno. Odlično nam gre in vse bo minilo. Tako dobro nam bo šlo," je dejal Trump, medtem ko ameriški strokovnjaki opozarjajo, da je najhuje še pred njimi.

Sredstev za dezinfekcijo je že zdavnaj zmanjkalo, zmanjkuje toaletnega papirja, prazniti pa so se začele tudi police s hrano in ne le z makaroni, krompirjem in konzervami. "Direktorji trgovin so me prosili, ali lahko prosim javnost, naj manj kupuje. Nikoli si nisem mislil, da bom to slišal od trgovca. Vsi sodelujejo z zvezno in drugimi vladami, da zagotovijo, da bo hrana skupaj z drugimi potrebščinami na voljo," je dejal Trump in zagotovil, da ne primanjkuje ničesar.

Ameriški Nacionalni inštitut za zdravje financira testiranje cepiva proti koronavirusu, ki ga začenjajo danes na 45 prostovoljcih v ameriški zvezni državi Washington.

Letalske družbe zmanjšujejo svoje kapacitete tudi do 75 odstotkov

Koronavirus je hudo prizadel letalske družbe in finančni minister ZDA Steven Mnuchin je zagotovil, da se dogovarjajo s kongresom o pomoči. Delta je prekinitvi določenih poletov v Evropo dodala tudi Irsko in Veliko Britanijo, American Airlines do 6. maja načrtuje 75-odstotno zmanjšanje števila mednarodnih poletov, United pa bo aprila in maja zmanjšal kapacitete ne le za 20, ampak za 50 odstotkov.

G7: Pandemija svetovna zdravstvena kriza

Voditelji industrijsko najbolj razvitih držav skupine G7 so se na videokonferenci dogovorili, da bodo sodelovali pri vseh potrebnih ukrepih za trdno rast njihovih gospodarstev v času pandemije koronavirusa, ki so jo opredelili kot človeško tragedijo in svetovno zdravstveno krizo, ki grozi svetovnemu gospodarstvu.


Voditelji ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Japonske, Kanade, Francije in Italije so napovedali ukrepe, ki naj bi nemudoma - in kot bo potrebno - podprli delavce, podjetja in najbolj prizadete gospodarske sektorje. Sodelovali bodo tudi pri upravljanju meja, ki pa se vsepovsod zapirajo.


Voditelji članic G7 pozivajo Mednarodni denarni sklad (IMF) in druge ustanove, da hitro razpošljejo finančno pomoč državam, ki jo potrebujejo, in upoštevajo motnje v oskrbovalnih verigah.

V New Yorku so s ponedeljkom zaprli šole. V mestu bodo morali najprej ustvariti izvedljiv načrt varstva za otroke zdravstvenih delavcev in zagotovitev nadaljevanja obrokov za šolarje. Šole v mestu, kjer so do nedelje našteli 329 okužb, bodo zaprte do 20. aprila.

S torkom bodo zaprti tudi vsi bari, restavracije, kinodvorane in manjša gledališča ali dvorane, ki tega še niso storile. "Odločitev sprejemam s težkim srcem, saj so to kraji, ki so duša in srce New Yorka in so del tega, kar pomeni biti Newyorčan. Vendar pa se spoprijemajo z grožnjo, kot je še ni bilo, in moramo odgovoriti z vojno mentaliteto," je dejal župan Bill DeBlasio.

Kanada zapira mejo, razen za Američane

Kanadski premier Justin Trudeau je sporočil, da zaradi novega koronavirusa Kanada zapira mejo za vse tujce razen Američane. Trudeau je ob tem pozval državljane, naj ostanejo doma. Premierjeva žena Sophie se je okužila z novim koronavirusom in je v izolaciji doma s Trudeaujem, pri katerem pa okužbe niso potrdili.

V Kanadi je potrjenih 313 okužb z novim koronavirusom. Najbolj prizadeta so mesta Toronto, Montreal in Vancouver. Do zdaj so v Kanadi testirali okoli 25.000 ljudi, kar je več, kot je do zdaj uspelo ZDA.

Venezuela: V karanteni sedem zveznih držav

Predsednik Venezuele Nicolas Maduro, ki ga številne države sveta ne priznavajo kot legitimnega vodje države, je v nedeljo odredil popolno karanteno za sedem od skupaj 23 zveznih držav in prestolnico Caracas, v njih se zaustavljajo vse dejavnosti, z izjemo razdeljevanja hrane in zdravstvenih storitev. Venezuela je do nedelje naštela 17 okuženih s koronavirusom.

Turčija: Zaprti so bari in diskoteke

V Turčiji, kjer imajo 18 okuženih, so oblasti z današnjim dnem odredile zaprtje barov, diskotek in nočnih klubov po vsej državi. V nedeljo zvečer je povedal, da je med novookuženimi sedem ljudi, ki so se vrnili iz Evrope, in trije, ki so se vrnili iz ZDA. Vlada je predtem že zaprla šole in univerze ter prepovedala polete iz več držav. V karanteni pa je več tisoč romarjev, ki so se vrnili iz Savdske Arabije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vse ostrejši ukrepi po Afriki

Več afriških držav je uvedlo ostrejše ukrepe, s katerimi želijo zajeziti število okužb z novim koronavirusom, ki sicer počasi, a vztrajno narašča. Do zdaj so skupno skoraj 350 okužb z novim koronavirusom zaznali v najmanj 27 afriških državah. Sedem ljudi je umrlo, 42 jih je okrevalo. Večina tistih, pri katerih so potrdili okužbo, je bila predtem v Evropi ali Severni Ameriki.

V Južni Afriki so po besedah tamkajšnjega ministra za zdravje Zwelija Mkhizeja priča "eksplozivnemu" povečanju števila okužb. Vlada je že v nedeljo ukinila ves letalski promet z rizičnimi državami. V državi so do zdaj zaznali 62 primerov okužb z novim koronavirusom, večina se jih je okužila v tujini, imajo pa tudi dva primera lokalnega prenosa okužb.

V Etiopiji bodo od danes za 15 dni zaprte šole in odpovedani vsi športni dogodki in večje prireditve. Vse šole in univerze so zaprli ter razglasili prepoved javnega zbiranja, vključno z mašami in molitvami v cerkvah in mošejah, tudi v Gani na zahodu Afrike.

V Liberiji, prav tako na zahodu, so ob tem potrdili prvi primer okužbe novega koronavirusa. Tako Gana kot Liberija sta tudi razglasili začasno prepoved vstopa za tujce iz držav, kjer so zaznali najmanj 200 primerov novega koronavirusa.

V Keniji so prav tako zaprli vse izobraževalne ustanove in prepovedali vstop v državo vsem, ki prihajajo iz kake države, kjer imajo potrjeno okužbo.

Meje so do zdaj zaprli tudi v Tuniziji, kjer so preklicali molitve v mošejah. V Alžiriji velja prepoved potovanja v Evropo in iz nje. V Mozambiku so prepovedali vse javne prireditve z več kot 300 ljudmi. V Maroku in Džibutiju so prekinili ves mednarodni letalski promet.

Svet v primežu ukrepov proti koronavirusu