Radovan Žerjal in Zofija Mazej Kukovič sta kandidata, ki ju DZ-ju v menovanje predlaga premier Janša. Foto: RTV SLO
Radovan Žerjal in Zofija Mazej Kukovič sta kandidata, ki ju DZ-ju v menovanje predlaga premier Janša. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Kandidata za ministra se morata predstaviti pristojnima matičnima odboroma DZ-ja na t. i. zaslišanju. Foto: RTV SLO
Jožef Školč
Jožef Školč, LDS, je potezo premierja komentiral z besedami, da zamenjava ministrov ni dovolj, spremeniti bi se morala namreč tudi politika. Foto: RTV SLO
Janša predlagal kandidata za ministra

Predsednik vlade bo kandidatko oziroma kandidata za mesto ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v imenovanje državnemu zboru predlagal takoj, ko bo ustrezen predlog dogovorjen s koalicijskim partnerjem, Novo Slovenijo. Poslanec NSi Alojz Sok je povedal, da bodo ime kandidata sporočili najkasneje do ponedeljka. Pogovori potekajo z več ljudmi, Sok pa je potrdil, da bo kandidat najverjetneje iz stranke. Še preden bo imenovan, mora biti kandidat zaslišan pred matičnim delovnim telesom, kar naj bi bilo po ocenah NSi izvedljivo kljub temu, da ga bodo predlagali šele v ponedeljek.

Kandidata z izkušnjami v menedžmentu
Zofija Mazej Kukovič, rojena leta 1955, je diplomirala na Univerzi v Mariboru iz organizacije dela in elektrotehnike. Izkušnje ima v menedžmentu in pri upravljanju s človeškimi viri. Je članica številnih strokovnih združenj, med drugim je direktorica gospodarskega interesnega združenja Slovenski Ekološki Grozd, članica upravnega odbora Združenje Manager in članica upravnega odbora Europa Donna za boj proti raku na dojki. Premier meni, da so pred ministrstvom zdaj naloge, povezane z ukrepi za izboljšanje organiziranosti in učinkovitosti zdravstvenega sistema.

Mazej Kukovičeva je povabilo za vodenje resorja ocenila kot izkazovanje velike časti in spoštovanja. Odločitev se ji ni zdela težka, saj se je vajena odločati na hitro. Kot svoje prednosti je izpostavila delovanje v humanitarnih oragnizacijah, dejala pa je tudi, da zna kot uporabnica zdravstvenih storitev dobro opazovati.

Radovan Žerjav, rojen leta 1968, je magister znanosti s področja kemijske tehnologije, trenutno pa je direktor podjetja Nafta-Biodizel Lendava in predsednik regionalnega sveta SLS-a.

O obeh ministrih na seji DZ-ja v torek
Državni zbor se bo z odstopnimi izjavami dozdajšnjih ministrov za promet Janeza Božiča, za zdravje Andreja Bručana in za visoko šolstvo Jureta Zupana seznanil na četrtkovi izredni seji. Nova ministra za zdravje in za promet naj bi državni zbor imenoval na seji prihodnji torek. Pred tem, v ponedeljek, bodo zaslišanja kandidatov za ministra opravili poslanci in poslanke matičnih odborov.

Podpora poslancev le delna
Podporo predlaganima kandidatoma so že napovedali v SLS-u in SDS-u, v NSi-ju in DeSUS-u pa pravijo, da kandidatov ne poznajo, zaradi česar se ne želijo opredeliti. Podobno razmišljajo v poslanski skupini nepovezanih poslancev in LDS-a.

V poslanski skupini SDS pozdravljajo zlasti dejstvo, da bo vlada dobila vsaj še eno ministrico, ki ima poleg tega še bogato znanje in menedžerske izkušnje. Pozitivno se jim zdi tudi, da oba kandidata prihajata iz različnih regij. Ravno tako je oba predloga podprl Zmago Jelinčič. V zvezi s Kukovičevo je dejal, da gre za izredno dobro potezo in da "se tu prvič vidi, da je Janša spoznal, da minister za zdravje ne sme biti zdravnik". Tudi glede Žerjavovih kompetenc je optimističen.

Miran Potrč, SD, je dejal, da predlogov zagotovo ne bodo podprli. Opozoril je, da so opozicijska stranka, ki ne želi, ne sme in ne more nositi odgovornosti za kakovost predlogov predsednika vlade. Borut Pahor pa je potrdil, da je bila Zofija Mazej Kukovič v drugi polovici 90. let članica SD-ja, vendar naj to ne bi vplivalo na premierjevo izbiro.

Janša predlagal kandidata za ministra