Premier je obljubil, da bo vlada storila vse, da bo nov plačni sistem uveden maja. Foto: EPA
Premier je obljubil, da bo vlada storila vse, da bo nov plačni sistem uveden maja. Foto: EPA
Doro Hvalica
Doro Hvalica opozarja, da je izravnava plač 150.000 zaposlenih v javnem sektorju ogrožena. Foto: MMC RTV SLO
Janša: Za vse sindikalne zahteve premalo denarja

Predsednik vlade je dodal še, da se bo obravnava pogajalskih stališč nadaljevala v četrtek. Izrazil je upanje, da jih bo vlada sprejela, hkrati pa še dodal, da zahtevkov, ki presegajo 170 milijonov evrov, ne bo mogoče zadovoljiti. Vlada ravno zdaj išče notranje rezerve pri pripravi rebalansa proračuna.

Janša je za možnost kompromisa še dejal, da je ta odvisen od realnih razmer in zmogljivosti javnih financ v času, ko se zajezuje inflacijo.Na ugodno rešitev upa tudi minister za javno upravo, a opozarja, da na nerealne zahteve ne bodo pristajali.

Hvalica zadovoljen s sestankom
Doro Hvalica, vodja sindikalne pogajalske skupine, je izrazil zadovoljstvo, da je vlada pokazala pripravljenost poslušati in pojasnjevati, sestanek pa je bil stvaren, resen in konstruktiven. Kot je razložil Hvalica, so jim na vladi predstavili številke o tem, koliko prebijajo makrofinančni okvir s svojimi plačilnimi zahtevami, a temu vodja pogajalske skupine ne verjame.

Virant: Vlada je pripravljena spremeniti zakon
Naj spomnimo, da so sindikati javnega sektorja dosegli uskladitev plač od januarja za 3,4 odstotka in prehod na nov plačni sistem s 1. majem, a pogajanja za kolektivne pogodbe dejavnosti so nato zamrla, zato so se obrnili na vlado. Virant je sindikalistom razložil, da je vlada pripravljena spremeniti zakon tako, da bi lahko posamezne panoge parcialno vstopale v nov plačni sistem. To bi se zgodilo v panogah, kjer bi se o tem najprej dogovorili. Sicer pa Virant meni, da zaposlenim v javnem sektorju pripadajo nove plače, tudi če se bo sistem uveljavil pozneje. Hvalica meni, da je zato nujno, da se podpiše kolektivno pogodbo. Janša je še dodal, da so v nekatrih sektorjih že zelo blizu uskladitve, drugod pa so razlike še zelo velike.

Sindikati menijo, da vlada zavlačuje
Sestanek so sicer zahtevali sindikati, vlada pa je razpravo o podlagah za nadaljevanja pogajanj o aneksih h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev pretekli teden že tretjič brez pojasnila preložila na prihodnjo sejo. Sindikati to razumejo kot načrtno zavlačevanje prehoda na nov plačni sistem. Vodja pogajalcev Doro Hvalica pred sestankom povedal, da je tako ogrožena pravočasna izravnava plač v javnem sektorju. Vlada je vse očitke zavrnila.

SVIZ: Vlada sili k popuščanju sindikalistov
Oglasili so se tudi pri Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) in odgovornost za zavlačevanje pogajanj o sklenitvi kolektivnih pogodb pripisali vladi, saj naj bi ta želela z ustvarjanjem časovne stiske sindikate prisiliti k popuščanju. V sindikatu so prepričani, da že zdaj primanjkuje časa za optimalno pripravo novega plačnega sistema, zato bo ta imel številne pomanjkljivosti, denimo nejasen prehod iz starega v novi sistem, nedorečena napredovanja v plačni sistem in ohlapnost pri opredeljevanju delovne uspešnosti.

Janša: Za vse sindikalne zahteve premalo denarja