Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade so vendarle prišli do dogovora. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade so vendarle prišli do dogovora. Foto: MMC RTV SLO
Bo v gospodarstvu 6. februarja delo obstalo? Foto: RTV SLO
Stavke ne bo

Zaposleni v javnem sektorju bodo v nov plačni sistem stopili s 1. majem letos, plačna nesorazmerja pa bodo odpravljena do konca leta 2010. Dogovor naj bi podpisali v četrtek.

Po torkovih pogajanjih sta vodja pogajalcev javnega sektorja Doro Hvalica in minister za javno upravo Gregor Virant z izjavami že dala slutiti, da stavke 30. januarja ne bo, stanje je potem ponovno postalo kaotično, dokler se ni na koncu razrešilo v dogovoru. Dogovor morajo potrditi še vlada in organi sindikatov, pred podpisom pa se bo sestal tudi stavkovni odbor in sprejel sklep o odpovedi stavke.

Več o stavki zasebnega sektorja bo znano v petek
Upravni odbor združenja delodajalcev pa se je seznanil s potekom pogajanj za novo kolektivno pogodbo in za petek določil okvire nadaljnjih pogajanj. Pogajalske okvire za pogodbo o načinu usklajevanja plač so delodajalci predstavili v petek, med drugim pa so za februar predlagali dvig vseh osnovnih plač zaposlenim po kolektivni pogodbi kot izjemen ukrep ob visoki inflaciji.

Dvig pa ne bi pomenil spremembe sistema plač, tako da bi po delodajalskem predlogu za leti 2008 in 2009 veljal ustaljen sistem plač, uskladitev izhodiščnih oziroma najnižjih osnovnih plač enkrat letno, predvidoma v avgustu, z možnostjo varovalke v primeru višje inflacije v letu 2008, ki bi se realizirala v februarju 2009.

Z izpolnitvijo zahtev naj bi ogrozili 150.000 delovnih mest
Predstavniki delodajalcev pa so zavrnili predlog 5,6-odstotnega zvišanja in predlagali 3,6-odstotno zvišanje, ob tem pa se niso strinjali niti z zvišanjem plač v skladu s produktivnostjo niti s predlogom regresa za 750 evrov bruto.

Delodajalci namreč menijo, da bi z izpolnitvijo sindikalnih zahtev 150.000 delavcem ogrozili delovna mesta, ker naj določena podjetja sploh ne bi imela denarja za povišanje plač, nekatera druga podjetja pa doživljajo pritiske iz tujine, saj pričakujejo vsako leto znižanje cen, ne pa povišanja. Pogajalci se bodo znova sešli v petek.

Na stavki bosta sodelovali tudi kovinska in elektroindustrija
Tudi izvršni odbor Sindikata kovinske in elektroindustrije je uradno sprejel sklep o sodelovanju svojih 38.000 članov na stavki in oblikoval zahteve v pogajanjih na ravni svojih treh dejavnosti. Zahtevajo dvig najnižje osnovne plače v tarifni prilogi kolektivne pogodbe na raven minimalne plače in ustrezno prilagoditev ostalih tarifnih razredov, izplačilo enotnega dodatka k plači za januar v višini 50 evrov ter izplačilo regresa v višini 750 evrov.

Nezadovoljstvo tudi med avtoprevozniki
Za petek protest napovedujejo tudi avtoprevozniki, ki niso zadovoljni z odločitvijo finančnega ministrstva, da za naložbe malih podjetij ne prizna davčne olajšave. Upravna odbora OZS-ja in prevozniške sekcije sta zato sklenila, da na pozitiven odgovor finančnega ministrstva počakajo do četrtka ponoči. Če ta ne bo prispel, bodo v petek izvedli protestne akcije, za 15. februar pa napovedujejo zaporo Slovenije in ohromitev države.

Stavke ne bo