Na novinarski konferenci predsednikov strank nove koalicije. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Na novinarski konferenci predsednikov strank nove koalicije. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Glede na hitro poslabševanje epidemije so na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana pripravili dopis in ga naslovili na oba premierja, tako novega premierja Janeza Janšo kot premierja v odhajanju Marjana Šarca. "Sklenili smo predlagati, da je že danes, 12. 3., treba v največji možni meri zaustaviti javno življenje v Sloveniji," je Janša na novinarski konferenci predsednikov strank nove vlade prebral iz poziva infektologov.

Infektologi tako predlagajo oster apel, naj se ljudje čim več zadržujejo doma. Koalicijski partnerji nove vlade se s tem strinjajo in predlagajo, naj pristojni prepovejo vse javne prireditve. Pozivajo športne zveze, naj odpovejo vsa tekmovanja, treninge in drugo. Lastniki gostinskih objektov pa naj dajo v ospredje varnost ljudi pred drugimi interesi.

Državljane je Janša pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov. Vse starše, ki lahko že v petek obdržijo otroke doma, poziva, da to storijo in ne čakajo na ponedeljkovo zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov. Kjer je mogoče, naj se po besedah Janše organizira delo od doma, tudi v javni upravi. Medije je prosil za širitev navodil za omejevanje okužb, župane pa je pozval, da pomagajo pri organizaciji varstva otrok ob zaprtju vrtcev in šol. Zagotavljanje varstva otrok je prioritetno za zaposlene v zdravstvu, energetiki, oskrbi, komunali in na področju varnosti, je poudaril.

Čiščenje omizja pred konferenco. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Čiščenje omizja pred konferenco. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Predlogi reorganizacije zdravstva

Nova koalicija ima tudi nekaj predlogov glede reorganizacije zdravstvenega sistema. Kot je poudaril Janša, je med drugim treba zmanjšati število vstopnih točk in odpovedati vse nenujne posege ter storitve, kjer tega še niso storili.

"Ne glede na to, kako učinkoviti bodo ti ukrepi, bodo zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema na preizkušnji. Zato mora biti naš napor usmerjen v to, da se zagotovijo dodatne kapacitete," je opozoril Janša. Dodal je, da bo od tega precej odvisno, v kolikšni meri bomo sposobni obvladati val širjenja virusa.

Janša: Čas je dragocen

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

"Čas je dragocen, zato smo se odločili, da danes stopimo pred slovensko javnost. Bolje je, da se kakšni ukrepi podvajajo oziroma da je sprejet kakšen ukrep preveč kot pa premalo. Epidemija s koronavirusom je Slovenijo doletela v nesrečnem političnem času. Lahko bi bil še bolj nesrečen, če bi imeli predvolilno kampanjo. Ampak tudi ta vmesni čas, ko vlada, ki odhaja, opravlja tekoče posle, vlada, ki prihaja, pa še nima pristojnosti, je izjemno zahteven. Ta položaj, ki ga imamo z epidemijo, je za ta čas daleč največji izziv, kar smo jih srečali v zgodovini samostojne Slovenije," je nadaljeval novi premier Janša.

Ob tem je bil Janša kritičen do po njegovi oceni prepoznega ukrepanja odhajajoče vlade. Zdaj se po njegovih besedah vidi, kje je Slovenija na začetku spopada s koronavirusom naredila največjo napako, in vse to, kar zdaj počnemo v teh dneh, je v veliki meri tekma s časom, da se nadomesti tisto, česar nismo naredili. Treba je povedati, da tudi veliko drugih evropskih držav zamuja, je pa seveda dejstvo, da smo tisti, ki smo v neposredni bližini žarišča širjenja virusa v Evropi, še posebej izpostavljeni in so lahko zato te zamude pri nas bistveno dražje kot kje drugje, je sklenil Janša.

Nova vlada bo na prvi seji ustanovila krizni štab v ožji in širši sestavi. Operativna sestava štaba bo vključevala ključna ministrstva z ministrstvom za zdravje na čelu. Sklicevale se bodo redne seje sveta za nacionalno varnost, kjer se bodo usklajevali ukrepi in kamor bodo vabljeni predsednik države, DZ-ja in tudi predsedniki vseh opozicijskih strank, je še napovedal Janša.

Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Janez Janša in Aleksandra Pivec. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Janez Janša in Aleksandra Pivec. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Tonin: "Polovičarski ukrepi ne prijemajo"

"Številne analize, ki smo jih pridobili od Kitajske, J. Koreje, Singapurja, Italije itd., kažejo, da polovičarski ukrepi ne prijemajo in ne zaustavijo širjenja virusa. Gre za vprašanje življenj. Če ne zaustavimo virusa, bodo zmogljivosti slovenskega zdravstva enostavno presežene. Zato so potrebni odločni ukrepi," pa je na novinarski konferenci dejal prihodnji obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin.

Slovenska vojska bi lahko aktivirala svojo premično bolnišnico Role 2. Foto: BoBo
Slovenska vojska bi lahko aktivirala svojo premično bolnišnico Role 2. Foto: BoBo

Tonin je pri zagotavljanju dodatnih kapacitet poudaril premično bolnišnico Role 2, ki ima kapaciteto 25 postelj in je trenutno v Mariboru, v 48 urah pa jo lahko prestavijo na kakršno koli drugo lokacijo. V blagovnih rezervah pa je na voljo tudi mobilna stacionarna enota, ki jo lahko v približno 60 urah postavijo na katero koli lokacijo in ima na voljo 120 postelj.

"S tema dvema mobilnima enotama lahko za slovensko zdravstvo zagotovimo dodatnih 145 postelj," je dejal in dodal, da je ob tem poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana že zaprosil, da stopi v stik s Slovensko vojsko, da bi na razpolago dali eno od slovenskih vojašnic za potrebe dodatnih kapacitet. V tem trenutku potekajo pogovori, katera vojašnica je najprimernejša, pa bo znano v petek do 10. ure.

300 dodatnih postelj

Po Toninovih besedah lahko na takšen način zagotovijo okoli 300 dodatnih postelj, če se bodo potrebe v slovenskem zdravstvu bistveno povečale. Razmišljajo tudi o tem, da bi za tiste, ki se morajo osamiti, pa doma nimajo teh možnosti, namenili kapacitete na Debelem rtiču.

Kar pa zadeva logistiko, si bo sistem zaščite in reševanja prizadeval za to, da dobijo, kjer koli na trgu lahko, zaščitna sredstva. Kot je pojasnil Tonin, so danes po diplomatski poti dobili tudi ponudbo Kitajske, da je pripravljena pomagati z zaščitnimi sredstvi. Zato je bilo danes po diplomatski poti že sporočeno, da bo Slovenija Kitajsko zaprosila za pomoč, prav tako je sistem zaščite in reševanja že pripravil spisek stvari, za katere Slovenija zaproša. Tu gre predvsem za zaščitno opremo in prenosne respiratorje.

Zdravko Počivalšek je opozoril na nujno pomoč države gospodarstvu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Zdravko Počivalšek je opozoril na nujno pomoč države gospodarstvu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Počivalšek: Podjetja potrebujejo pomoč države

Ministrstvo za gospodarstvo se je s težavami v gospodarstvu spoprijelo že konec februarja. Predstavili so sedem ukrepov za pomoč gospodarstvu. Treba je upoštevati dejstvo, da je Slovenija izvozno naravnana. Za nas je življenjskega pomena, da blagovni tokovi ostanejo odprti, je pa treba zagotoviti kontrolo ljudi, ki v tem procesu sodelujejo.

"Zavzemamo se za ukrepe, ki bodo podjetjem zagotavljali ohranjanje likvidnosti, da bodo obdržali delovna mesta," pa je poudaril gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, in predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Ministrstvo za gospodarstvo pripravlja skoraj milijardo evrov vreden sveženj ukrepov za pomoč gospodarstvu.

Pivčeva: Živil je dovolj

V Sloveniji kljub epidemiji koronavirusa trenutno ne primanjkuje nobene vrste živil, pojavljajo pa se težave pri preskrbi s svežim sadjem in zelenjavo iz tujine, je povedala ministrica za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, in predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec. Pristojni pozorno spremljajo razmere in pripravljajo strategije, ki bodo v primeru izpada določenih dobaviteljev, zagotovili nemoteno oskrbo, je dodala.

Delno motena je trenutno oskrba s svežim sadjem in zelenjavo, saj ju Slovenija od 35 do 40 odstotkov uvozi iz Italije, od koder pa je transport iz epidemioloških razlogov že omejen. Predlagali bodo sicer dodatne omejitve.

Problematični segmenti, ki se že kažejo, so sicer povezani predvsem z nezmožnostjo izvoza blaga v Italijo. Prva takšna težava se je pojavila pri izvozu mleka; gre za 160.000 litrov dnevno. Čim več tega mleka bodo poskušali spremeniti v mleko v prahu, tudi za povečanje državnih blagovnih rezerv. Te nameravajo okrepiti tudi z mesom.

Aleksandra Pivec je zagotovila, da je živil dovolj. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Aleksandra Pivec je zagotovila, da je živil dovolj. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Državljani naj kupujejo slovenske izdelke

"Ob tem državljane pozivamo, naj kupujejo predvsem slovenske pridelke – ne samo z vidika varnosti živil, temveč tudi z vidika podpore slovenskim pridelovalcem," je dejala Pivčeva. Pozvala jih je, naj posegajo po živilih, ki jih je trenutno še dovolj.

Ministrstvo predlaga tudi uvedbo posebnih ukrepov, ki odstopajo od načel prostega pretoka blaga in storitev znotraj EU-ja. Gre predvsem za omejitev meddržavnega transporta živih živali, svežega sadja in zelenjave, krušnih žit, krme za živali ter krompirja. Nujna je po besedah Pivčeve tudi priprava ukrepov za zagotovitev večjih skladiščnih kapacitet za presežne količine hrane.

Pri prevozu živih živali so že zaznali motnje. "Če bodo živali iz drugih držav obtičale v Sloveniji, se jih vrača nazaj na izhodiščno točko. V primeru motenj pri prevozu živih živali pa bomo poskrbeli za njihovo dobrobit," je napovedala.

Janša: Bodimo zmerni pri ustvarjanju zalog

Državljane je še pozval, da so zmerni pri kopičenju zalog. Določene zaloge si je po njegovih besedah sicer pametno narediti, da ni treba vsak dan hoditi v trgovske centre, pretiravanje pa lahko pomeni, da za nekoga drugega zmanjka. Ob tem je še zagotovil, da bo z državnimi blagovnimi rezervami poskrbljeno za najnujnejše, če bo oskrba motena več tednov ali celo mesecev. Državne rezerve bodo sproti tudi dopolnjevali, med drugim bodo odkupovali viške mleka.

Janša je danes še ocenil, da bo Slovenija morala slediti Srbiji in Hrvaški glede omejitev tovornega prometa, o tem je tudi že govoril s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem.

Po pričakovanjih bo nova vlada potrjena v petek zvečer. Janša je napovedal, da bo nato vlada prvo sejo sklicala v "najkrajšem možnem racionalnem času", prva točka pa bodo ukrepi za spoprijemanje z novim koronavirusom.

Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše