"Pričakovanja so velika in delovnih izzivov ne manjka. Prepričan sem, da bomo s sodelavci Banke Slovenije lahko upravičili zaupanje," je v izjavi za medije, ki sta jo podala skupaj s Pahorjem, dejal Jazbec. Foto: BoBo

"Banka Slovenija je naredila dobro delo in ga bo nadaljevala v okviru prestrukturiranja nadzora bančnega sektorja v EU-ju," je Jazbec, ki bo od srede BS tudi vodil, povedal po današnjem sprejemu pri predsedniku države Borutu Pahorju.

Upa, da bo ob koncu mandata predal guvernerstvo Banke Slovenije v gospodarstvu, ki se razvija in raste, ima stabilen in dobro delujoč bančni sistem ter je poleg tega še mednarodno konkurenčno. Prepričan je, da vlada sprejema ukrepe, ki bodo preprečili padanje ocene naše države, saj so usklajeni z Evropsko komisijo in so vezani predvsem na sanacijo bančnega sistema.

Banke v Sloveniji so v prvih petih mesecih ustvarile 117 milijonov evrov izgube pred davki. Ta je posledica zniževanja neto obrestnih prihodkov, ki so bili v medletni primerjavi nižji za 21 odstotkov, ter visokih stroškov oslabitev in rezervacij, ugotavlja svet Banke Slovenije.

V sredo bo po besedah predsednika Pahorja mandat začel guverner, ki vzbuja zaupanje pa tudi visoka pričakovanja. "Želim, da bi z zavzetostjo, s kakršno je prepričal mene, vodje poslanskih skupin in poslance, ter s svojim znanjem, bogatimi izkušnjami in relativno mladostjo za ta položaj Banko Slovenije v času, ki ni lahek, vodil skozi zelo zahtevna vprašanja, med njimi sanacijo bančnega sistema, ki ostaja ena izmed prednostnih nalog celotne države," je dodal.

Jazbec bo vodenje Banke Slovenije prevzel kot četrti guverner, za Francetom Arharjem, Mitjo Gasparijem in Markom Kranjcem. DZ ga je aprila na to mesto na predlog Pahorja imenoval s 77 glasovi za in sedmimi proti.