Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je nad sproženim postopkom zgrožen. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je nad sproženim postopkom zgrožen. Foto: MMC RTV SLO
Nataša Pirc Musar
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar zaradi tega, ker odgovora na poziv Zmaga Jelinčiča še ni dobila, celotne zadeve ne more komentirati. Presenečena pa je nad dejstvom, da so informacije o postopku z objavo vseh podatkov prišle v javnost. Foto: MMC RTV SLO
Pirc Musarjeva sprožila postopek proti Jelinčiču

Postopek proti poslancu in predsedniku SNS-a je sprožil informacijski pooblaščenec, iz SNS-a pa so že sporočili, da so nad ukrepom informacijskega pooblaščenca zgroženi. Kot navajajo v stranki, je predsednik Zmago Jelinčič v okviru svojega ustnega poslanskega vprašanja predsedniku vlade navedel podatke iz sodbe okrožnega sodišča v Mariboru, ki pa je javna. Sodbe v Sloveniji so "dosojene v imenu ljudstva in javne, zato ne gre za nikakršno nezakonito obdelavo podatkov, kot hoče prikazati informacijski pooblaščenec".

Podatki, za katere se zanima informacijski pooblaščenec, so bili po navedbah SNS-a posredovani tako, da je bila prebrana sodba v imenu ljudstva, "ki ni bila tajna, ni bila izrečena na zaprti obravnavni ali kar koli podobnega".

Podatke razkril tudi zaradi svojega poslanstva
Po pojasnilih SNS-a je osebne podatke prejemnice odškodnine Jelinčič razkril tudi na podlagi svojega poslanstva, "saj je bil izvoljen v DZ, da bo delal v dobrobit državljanov in države ter da bo, v skladu s pravico javnosti do obveščenosti, seznanjal vse državljane in opozarjal državo na nepravilne, sporne in škodljive odločitve državnih institucij". Zato so v stranki nad začetkom postopka zgroženi in dodajajo, da "vladajoča koalicija svojih prizadevanj po tem, da bi Slovenijo pripeljala nazaj v enopartijski sistem, v katerem nihče ne sme povedati na glas ničesar, kar oblastnikom ni pogodu, niti več ne skriva oziroma jih ne more skrivati".

Prirc Musarjeva presenečena
Jelinčič je vprašanje Pahorju postavil 15. junija na seji DZ-ja, v njem pa je med drugim navedel ime in priimek ter letnico rojstva prejemnice odškodnine ter višino odškodnine, ki jo ji je prisodil mariborski sodnik. Po pisanju Financ pa je nad dejstvom, da je informacija glede postopka proti prvaku SNS-a prišla v javnost, informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar presenečena.

Pirc Musarjeva celotne zadeve, ker Jelinčič na poziv še ni odgovoril, ne more komentirati, po njenih besedah pa novica ne bi smela biti objavljena z vsemi podatki. V izjavi za javnost je informacijska pooblaščenka še navedla, da je v urad prispel dopis SNS-a, s katerim so sporočili, da bo Jelinčič na poziv Informacijskega pooblaščenca odgovoril v začetku tega tedna in ga javno pozvala, naj navede vir, preko katerega je bila konkretna sodba z vsemi osebnimi podatki javno dostopna.

Po zakonu o varovanju osebnih podatkov bi moral sicer Jelinčič, če ugotovijo kršitev, plačati globo v višini med 200 in 830 evri.

Pirc Musarjeva sprožila postopek proti Jelinčiču