Zmago Jelinčič bo za presojo o pristnosti dokumentov zaprosil parlamentarno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič bo za presojo o pristnosti dokumentov zaprosil parlamentarno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Foto: MMC RTV SLO
Aretacija
Jelinčič pravi, da dokumenti dokazujejo, da je ministrica Kresalova usmerjala akcijo 9. marca. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Očitno je v slovenskem političnem obračunavanju s Katarino Kresal dovoljeno res popolnoma vsako sredstvo, tudi ponarejeni dokumenti, je zapisala ministrica. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je predstavil dokumente, za katere je dejal, da ne ve, ali so verodostojni, zato bo parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb prosil, da to preveri. Pojasnil je, da naj bi šlo za zapise elektronske pošte z ministrstva za notranje zadeve, ki naj bi dokazovali, da je akcijo, v kateri so policisti poleg Jelinčiča aretirali še Srečka Prijatelja in nekdanjega ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika, usmerjala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Jelinčič je prepričan tudi, da so bili mediji o akciji obveščeni vnaprej.

Kresalova: Domnevno dopisovanje v celoti izmišljeno
Ministrica Kresalova se je na navedbe že odzvala. Dejala je, da je objavljeno domnevno dopisovanje med njo in državnim sekretarjem oziroma nekim Gorazdom Klemenčičem (Goran Klemenčič je generalni sekretar MNZ-ja) v celoti izmišljeno in se nikoli ni zgodilo. "Že samo to, da Jelinčič pove, da ne ve, ali je dokument pristen, potem pa ga vseeno v celoti navede, kaže, kakšen je namen celotne zgodbe. To je, z vedno novimi lažmi diskreditirati ministrico. Očitno je v slovenskem političnem obračunavanju s Katarino Kresal dovoljeno res popolnoma vsako sredstvo, tudi ponarejeni dokumenti," je po vsem tem sklenila Kresalova.

Poslanec sicer meni, da Kresalova izvaja "mali državni udar", saj ima v rokah ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za pravosodje, zdaj pa hoče prevzeti še državno tožilstvo. Dodal je, da ji je najprej uspelo odstaviti ministra za kmetijstvo, zdaj pa "je začela tolči" po ministru za promet Patricku Vlačiču, končni cilj pa je po njegovem glava premierja Boruta Pahorja, "po možnosti nagačena nekje v kotu".

Jelinčič je v pogovoru za tednik dejal, da je bila Mikuževa hčerka Lara Mikuž, ki je delala v poslanski skupini SNS-a, tajna policijska sodelavka, tako kot njen oče. Pojasnil je, da je bila Mikuževa v SNS-u zaposlena od februarja lani, a je zlorabila zaupanje. "V ponedeljek pred aretacijo je odšla na dopust, glede na to, kar vemo danes, je po mojem povsem mogoče, da ga je prikladno načrtovala prav v tem času," je dejal Jelinčič. Dotaknil se je tudi njenega očeta, za katerega je dejal, da ima še tri podjetja, vsaj dve od njiju pa sta v rdečih številkah.

Jelinčič: Ni šlo za nobeno podkupovanje
Glede letalskega muzeja pa je dejal, da ni šlo za nobeno podkupovanje, ampak za korist ljudi in države, saj ne bi šlo nič njemu v žep ali iz žepa. Dodal je, da je šlo samo za prenos kmetijskega zemljišča iz sklada kmetijskih zemljišč v last občine, da bi ta lahko naredila občinski prostorski načrt in bi upravna enota lahko izdala gradbeno dovoljenje.

Poslanec meni še, da policija v primeru Baričevič laže in marsikaj prekriva. "Ne vem, kako to, da živalsko tkivo na umetnem penisu nič ne pomeni. Od kod se je potem tam znašlo?" se sprašuje Jelinčič, ki je prepričan, da je bilo ob zdravniku več ljudi. Glede generalne državne tožilke Barbare Brezigar pa je Jelinčič dejal, da je ona zahtevala, da se afera bulmastifi razčisti in da jo je hotela višja tožilka Barbara Zobec Hrastar pomesti pod preprogo. Čeprav priznava, da z Brezigarjevo ni bil v najboljših odnosih, je sam na strani pravice in strokovnosti, torej na strani Brezigarjeve, ki si po njegovih besedah zasluži vso podporo.