Zmago Jelinčič je prepričan, da funkcija državnega tožilca ne bi smela biti trajna. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zmago Jelinčič je prepričan, da funkcija državnega tožilca ne bi smela biti trajna. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Vesel sem, da je ena od prioritet prihodnje vlade, da se uredi sodni sistem.

Zmago Jelinčič, SNS

Presednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jeličič je na novinarski konferenci spregovoril o "preferiranju nekaterih zadev, o zlonamernem selekcioniranju prijav oz. o zadevah, ki jih v slovenskem tožilstvu ne bi smelo biti".

"Ali zakon velja za vse enako?"
Kot je pojasnil Jelinčič, minister za pravosodje pripravlja nov zakon o državnem tožilstvu, za katerega sodi, da ne bo dosti spremenil. "Kljub temu da že v sedanjem zakonu v prvem členu piše, da državni tožilec opravlja svoje naloge na podlagi ustave in zakona, se lahko vprašamo, ali ta zakon velja za vse enako. Ali ne velja za nekatere, da lahko tožijo kogar koli in tožilstvo samo po sebi vlaga obtožnice, in po drugi strani, da ko nekdo vloži obtožnico, to obtožnico oz. predlog tožilstvo mirno zavrne," se vprašuje.

Dodaja, da funkcija državnega tožilca ne more biti trajna, po njegovem mnenju se"tega gospodje tudi najbolj bojijo, da bodo zgubili t. i. dosmrtni mandat". Poudaril je še, da je delo poslancev med drugim tudi, da izvajajo nadzor nad tožilstvom.

"Določena tožilstva privatna zadeva tožilcev, sodnikov, policistov"
Prvak SNS-a je navedel 9. člen, kjer piše, da v civilnih in drugih sodnih postopkih ter v pravnih postopkih državno tožilstvo vlaga procesne akte in druga pravna sredstva, za katere je pooblaščeno z zakonom. "Človek se vpraša, ali zakonodaja drži za tožilstvo ali so še posebej določena tožilstva privatna zadeva nekih tožilcev, sodnikov, policistov in podobnega. Glede na določeno število tudi kazenskih ovadb, ki so jih vložili na policijski upravi Koper, pa se do danes še ni nič zgodilo, bi človek lahko temu pritrdil," je povedal.

Zakon po Jelinčičevih navedbah vsebuje štiri člene o dolžnostih in kar sedem členov o pravicah, izpostavil je še, da mora državni tožilec ravnati tako, da "varuje ugled in dostojanstvo svoje službe, kar je, kot kažejo nekateri primeri, zopet vprašljivo".

"Ni čudno, da ima Slovenija tak slab imidž v svetu, in sicer imidž policijske države, kjer sodstvo dela po preferencah, kjer ni pravičnosti, kjer ni demokracije in kjer je vsak dan huje in kjer nova liberalno komunistična oblast uničuje vse tisto, kar misli drugače in kar hoče narediti državo pošteno," je pojasnil.

"V sodni veji oblasti je tudi nekaj zdravega"
Jelinčič je ob povedanem navedel nekaj primerov, kot je primer obtožbe zaradi uporabe besede "cigan", ki jo je proti Jelinčiču vložilo tožilstvo. "Na sodišču sem bil dvakrat oproščen, navkljub temu pa je tožilstvo napovedalo pritožbo. Prepričan sem, da bo tožilstvo vztrajalo pri svojih navedbah, da je uporaba besede cigan sporna," dodaja. Glede na dogodke pričakuje, da bodo v naslednjih mesecih od pravosodnega ministrstva, tožilstva ali policije prišle zahteve, da "se zažgejo vse knjige Janeza Trdine, da se prepovejo razne opere tujih avtorjev in da bodo tistega, ki je obesil plakate, da bo gostoval ciganski simfonični orekster, zaprli". Ob tem pa dodaja, da je "v sodni veji oblasti tudi nekaj zdravega, mogoče bo nekoč bolje".

Vesel sem, da je ena od prioritet prihodnje vlade, da se uredi sodni sistem.

Zmago Jelinčič, SNS