Jelinčič meni, da je arbitražna sodba nična, ker je Slovenija v memorandumu zapisala, da sta se obe državi osamosvojili hkrati, 25. junija 1991, Hrvaška pa naj bi se osamosvojila 8. oktobra 1991. Foto: BoBo
Jelinčič meni, da je arbitražna sodba nična, ker je Slovenija v memorandumu zapisala, da sta se obe državi osamosvojili hkrati, 25. junija 1991, Hrvaška pa naj bi se osamosvojila 8. oktobra 1991. Foto: BoBo

Predsednik SNS-ja Zmago Jelinčič se je odzval na navedbe enega od slovenskih medijev, ki je v torek poročal, da čeprav tožbo podpirajo vse stranke, je na ponedeljkovi seji novega odbora državnega zbora za zunanjo politiko ostalo nedorečeno, kdaj naj vlada tožbo vloži. Tudi predsednik novega OZP-ja Matjaž Nemec je po Jelinčičevih besedah dejal, da je mogoče ugotoviti, da prevladuje enotno stališče, da je treba nadaljevati tožbo proti Hrvaški.

"To ni res. Ni res, da vse stranke podpiramo vložitev tožbe. V prvi vrsti je Slovenska nacionalna stranka absolutno proti temu," je poudaril.

Glede pooblastila, ki ga je OZP prejšnjega sklica parlamenta dal vladi Mira Cerarja, da nadaljuje s postopkom tožbe proti Hrvaški, je povedal, da vlade ni več. "Vlada je odstopila in nima pravice delati takih pomembnih zadev, vlada lahko rešuje samo tiste manjše zadeve," je menil in dodal, da bo poslanska skupina SNS-ja v četrtek Nemcu in predsedniku DZ-ja Mateju Toninu ter tudi vsem poslancem poslala dopis v zvezi z arbitražno odločbo in tožbo proti Hrvaški.

V dopisu je navedeno, da je "tožba Hrvaške v zvezi z implementacijo razsodbe arbitražnega tribunala brezpredmetna, nična pa je tudi sama razsodba, saj izhaja iz popolnoma napačno ugotovljenega dejanskega stanja stvari."

Iz dokončne odločitve je namreč mogoče ugotoviti, da "sta tako Slovenija kot Hrvaška v svojem memorandumu navedli neresnične podatke, ki z dejstvi nimajo nobenega opravka". Gre za lažne navedbe o datumu osamosvojitve obeh držav, trdi Jelinčič. Slovenija je namreč v memorandumu zapisala, da sta se obe državi osamosvojili hkrati, 25. junija 1991. Jelinčič je mnenja, da to ne drži, saj se je po njegovih besedah Slovenija osamosvojila 26. junija, Hrvaška pa 8. oktobra 1991.

Cerar: Vlada ima vsa pooblastila
Na Jelinčičeve navedbe se je ob prihodu na dvodnevni vrh zveze Nato v Bruslju odzval Cerar, ki ne vidi razlogov, da ta vlada, ki opravlja tekoče posle, ne bi vložila tožbe proti Hrvaški na Sodišču EU-ja zaradi kršenja evropskega prava.

"Ta vlada ima vsa pooblastila, da to stori. Razmere kažejo, da ni nobenih razlogov, da tega ne bi storila. A dajmo o tem premisliti in bomo videli, kaj bo pravzaprav pokazala razprava na vladi," je odgovoril Cerar na vprašanje, ali bo tožbo vložila še ta vlada.

Cerar sicer pričakuje, da bodo v petek prejeli predlog, da vlada o tem razpravlja. Potem bodo opravili razpravo in verjetno sprejeli odločitev