Alenka Jeraj (SDS) je prepričana, da je Žarnić vedel, da ne ravna zakonito. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Alenka Jeraj (SDS) je prepričana, da je Žarnić vedel, da ne ravna zakonito. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

"Dokazov proti Žarniću je dovolj"
"Če ima dokument datum 2. 7., podpisan je bil pa 5. 7., in v tem primeru je bil minister celo zakonsko dolžan sklep podpisati 2. 7., je to ponarejanje dokumenta," je zatrdila Alenka Jeraj (SDS), ki trdi, da je imel minister za okolje Roko Žarnić kar nekaj možnosti, kako v tem primeru ravnati v skladu z zakonom. Jerajeva je ob tem še dodala, da se Žarnić s svojimi obrazložitvami izpeljave in podpisa sklepa samo še bolj zapleta, hkrati pa meni, da se je Žarnić zavedal kršitve zakona, vendar je vseeno ravnal v nasprotju z zakonom.

"V kazenskem zakoniku je antedatiranje in ponarejanje dokumentov opredeljeno kot kazensko dejanje in komisija je vrhovnemu državnemu tožilstvu predložila dovolj dokazov, da lahko organi pregona to potrdijo in ukrepajo, kot to nalaga zakon," pojasnjuje Jerajeva.

Žarnić bi po besedah predsednice komisije v primeru, da se mu kaznivo dejanje na sodišču dokaže, moral odstopiti ali pa bi ga k odstopu moral pozvati premier Borut Pahor.

"Žarnić ni vedel za nekatere dokumente"
V ovadbi komisije ministru očitajo tudi nevestno delo, saj je Žarnić pred komisijo priznal, da pri pripravi sklepa ni imel soglasja Darsa in direkcije za ceste, ki bi jih za pripravo dokumentacije moral imeti. Takrat je minister zatrdil, da bo potrebne dokumente pridobil, je še povedala Jerajeva, ki je prepričana, da bi moral Žarnić, v trenutku ko je izvedel, da mora te dokumente imeti, zahtevati revizijo postopka ali pa izvesti obnovo postopka. Prav tako pa bi po mnenju Jerajeve moral Žarnić sam ugotoviti, zakaj ga je Zoran Janković zavedel in je postopek izdaje sklepa nadaljeval in s tem kršil zakon.

"Komisija ne ve, kaj je Jure Janković povedal na sodišču"
Komisija si prizadeva dobiti celotni prepis zaslišanja Jureta Jankovića, ki je pred sodiščem odgovarjal na vprašanja, ki jih je sodišču posredovala preiskovalna komisija.

"Sodišče, ki je sina ljubljanskega župana Jankovića zaslišalo na zahtevo preiskovalne komisije, ni poslalo celotnega prepisa zaslišanja, ampak samo poročilo, tako da ne vemo, kaj je Jure Janković na sodišču povedal," je poročilo sodišča komentirala predsednica komisije. Je pa povedala, da se Janković tokrat ni branil z molkom, ampak je na večino vprašanj odgovoril z ne.

Komisija bo v prihodnje zaslišala še nekatere nove priče, znova pa bodo zaslišali še nekatere, ki so pred komisijo že pričali, saj se nekatera pričanja po mnenju Jerajeve preveč razlikujejo.