Vladne delovne skupine pripravljajo predloge za pripravo drugega svežnja interventnih ukrepov za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. V soboto so svoje predloge predstavili gospodarstveniki, danes še predstavniki sindikatov, ki si želijo dejavne vloge pri oblikovanju in izvajanju ukrepov. Kot so že v preteklih dneh poudarili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), si želijo vzpostavitve socialnega dialoga in takojšnjo obnovo delovanja Ekonomsko-socialnega sveta.

Vladne delovne skupine so se na Brdu pri Kranju sešle s predstavniki sindikatov. Ti si sicer želijo tudi odgovorov, kdo in v kakšni meri bo nosil bremena recesije, ki naj bi sledila epidemiji koronavirusa. Foto: Twitter/Janez Janša
Vladne delovne skupine so se na Brdu pri Kranju sešle s predstavniki sindikatov. Ti si sicer želijo tudi odgovorov, kdo in v kakšni meri bo nosil bremena recesije, ki naj bi sledila epidemiji koronavirusa. Foto: Twitter/Janez Janša

Sindikalisti so predsedniku vlade Janezu Janši izrazili pričakovanje, da bodo vključeni v pripravo ukrepov za drugi sveženj. Kot kaže, jih je vlada delno uslišala, saj bodo sodelovali v skupini za pripravo ukrepov s področij trga dela, sociale in šolstva, ki jo vodi minister za delo Janez Cigler Kralj in je zasedala danes zvečer.

Obžalujejo pa, da do konca priprave ukrepov drugega protikoronskega svežnja ESS še ne bo deloval. "Ker bi bilo seveda dobrodošlo, da so na tovrstnih sestankih navzoči tako predstavniki delodajalcev kot sindikatov in seveda vlade," je povedal predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek. Da niso dobili nobenih zagotovil o socialnem dialogu, pa je po srečanju s premierjem Janšo povedal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj. Kot je pojasnil, Janša tudi ni podal konkretnih pojasnil, zakaj so bili vsi predlogi sindikatov, vezani na prvi protikoronski sveženj, zavrnjeni.

Epidemija upočasnila delo podjetij, kdaj spet v starih tirnicah?

Kaj skrbi sindikate?

Na sindikalni strani so po Počivavškovih besedah med drugim poudarili potrebo po t. i. kriznem nadomestilu za brezposelnost, tako da bi imeli do njega pravico tudi tisti, ki sicer ne izpolnjujejo pogojev po zakonu o urejanju trga dela, odprta vprašanja kriznih dodatkov, nujnost spodnje višine nadomestila za primer čakanja na delo v javnem sektorju, problematičnost sprejete rešitve, da je mogoče zaposlene na čakanju preusmeriti v kmetijstvo in tako naprej.

Štruklja pa skrbi predvsem vprašanje javnih uslužbencev. Med drugim "kategorično" zavračajo določbo, "da o dodatku za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije enostransko odloča predstojnik oziroma delodajalec", saj se bojijo "množične nepravičnosti, privilegiranega vrednotenja posameznih skupin in enostranskega dodeljevanja dodatka".

Pet delovnih skupin, ki jih je vlada oblikovala za pomoč pri pripravi drugega protikoronskega svežnja, bo po besedah uradnega vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina do četrtka pripravilo poročilo s predlogi, na podlagi katerega bo svetovalna skupina pripravila predlog smernic za drugi sveženj, ki mora biti uveljavljen do konca aprila.

Jerkičeva: Opozarjamo na skupine "ranljivejšega" prebivalstva

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je za TV Slovenija že pred sestankom povedala, da bodo zahtevali oživitev socialnega dialoga.

Sorodna novica Zveza svobodnih sindikatov razočarana nad koronazakonom

V tem trenutku so sindikati iz dialoga izključeni, je zatrdila, pa marsikdo drug tudi. Opozorili so na skupine "bolj ranljivega" prebivalstva. Naštela je študente, ki delajo, pa dela zdaj ne morejo opravljati; honorarce, tiste na avtorskih pogodbah, brezposelne brez nadomestila na zavodu za zaposlovanje itd.

Za naprej pa so predlagali znižanje DDV-ja na osnovne življenjske potrebščine, zamrznitev cen teh potrebščin na cene, ki so veljale 1. marca. In ko bo epidemije konec, želijo sodelovati pri ukrepih, ki bo ohranile delovna mesta, dokler se "zadeve ne stabilizirajo".

Sorodna novica Sindikati predlagajo: Koronasklad, oprostitev plačila prispevkov, nižje najemnine ...

Nekatera podjetja zdaj znova zaganjajo proizvodnjo, druga nameravajo to storiti v kratkem. Jerkičeva je ocenila, da je v teh procesih kar dobro poskrbljeno za varnost delavcev, vsekakor precej bolje kot nekaj tednov nazaj, ko ni bilo niti sprejetih protokolov o tem. Po njenih informacijah podjetja skrbijo za razkužila, maske, ločene poti in druge potrebščine. "Bomo pa vsekakor bedeli nad tem, da se ne bo dogajajo to, da doma živimo varno, v podjetju pa ne."

Video: Posnetek pogovora

Sindikalni predlogi za drugi sveženj ukrepov