Vlada med pripravo prvega protikoronskega zakona. Foto: Twitter/Jelko Kacin
Vlada med pripravo prvega protikoronskega zakona. Foto: Twitter/Jelko Kacin
DZ potrdil sveženj ukrepov za pomoč ob epidemiji

Kot je na novinarski konferenci pojasnil govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, vlada danes preučuje predloge dopolnil različnih poslanskih skupin, vloženih k že sprejetemu mega zakonu, ki niso bili sprejeti, ker se je s potrditvijo zakona mudilo. "Te stvari želimo presejati, uskladiti, pripraviti za drugi paket," je poudaril.

Hkrati ministrska ekipa, tako Kacin, preučuje možne ukrepe za povečanje likvidnosti gospodarstva.

Prav ta dva sklopa, torej nesprejeti predlogi dopolnil in ukrepi za povečanje likvidnosti, bosta "bistvo drugega svežnja". Vlada si po Kacinovih besedah želi, da bi bil drugi protikoronski sveženj sprejet v desetih dneh. V DZ bo sicer romal takoj, ko bo pripravljen, je še navedel.

Finančni minister Andrej Šircelj pa je že ob začetku tega tedna povedal, da vlada že pripravlja dodatne ukrepe za zajezitev posledic epidemije. "Z njimi bomo spodbudili gospodarstvo, likvidnost in naložbe, potem ko omilimo negativne posledice epidemije," je pojasnil.

Tudi pri pripravi drugega protikoronskega svežnja sodeluje svetovalna skupina pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika, je v četrtek v Odmevih na TV Slovenija potrdil ekonomist Marko Jaklič, ki je član skupine.

Video: Jaklič v Odmevih

Pogovor z ekonomistom Markom Jakličem
Zveza svobodnih sindikatov razočarana nad koronazakonom

Kot je pojasnil, so se razdelili v tri skupine. Prva skupina, ki pripravlja ukrepe za ukvarjanje z likvidnostjo, katere del so različne institucije, od predstavnikov ministrstev do SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada, po njegovih besedah že intenzivno dela, tako da naj bi bil sveženj ukrepov pripravljen zelo hitro.

Druga skupina bo oblikovala ukrepe s področja trga dela in varne prožnosti, ki bodo odgovorili na izzive v času po 1. juniju, tretja skupina pa je vezana na naložbe, je razkril Jaklič.

Novica je razburila sindikate. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so danes pozvali, da naj se v pripravo ukrepov, pri čemer so posebej izpostavili tiste, ki se tičejo trga dela oziroma delovne zakonodaje, vključi tudi Ekonomsko-socialni svet, kot to narekujejo pravila. Ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja so zato pozvali, naj "nemudoma zagotovi, da se ta pravila tudi spoštujejo".