Dimitrij Rupel zanika, da bi zahteval odstavitev Viranta. Foto: BoBo
Dimitrij Rupel zanika, da bi zahteval odstavitev Viranta. Foto: BoBo
Gregor Virant
Virant je dejal, da se je za njegovo razrešitev najbolj zavzemal Rupel. Foto: MMC RTV SLO

Virant je namreč v sredo v Odmevih pojasnil, da so nekateri "Zbor za republiko želeli razumeti kot instrument, kot podaljšano roko neke politične stranke", je za TV Dnevnik poročal Gregor Drnovšek.

"Ta izjava oz. trditev je neresnična in nesmiselna. Mi smo imeli sestanek 14. marca, na tem sestanku je bilo nezadovoljstvo s predsedovanjem gospoda Viranta splošno. Vsi so imeli pripombe - pa ne zaradi kakšnih političnih zadev, ampak zaradi tega, ker je bil gospod Virant kar naprej na poti v tujini in se ni tako rekoč nič dogajalo," pojasnjuje Rupel.

A Virant je kljub vsemu še vsaj dva meseca po odstopu, med referendumsko kampanjo, nastopal kot predsednik Zbora za republiko.

"To je vprašanje za gospoda Viranta. Kot vidite, smo bili zelo, zelo fini, in kaj naj rečem, prilagodljivi. Nismo želeli delati nekega cirkusa iz tega," je dejal Rupel.

Nezadovoljstvo in zamere
Tudi drugi člani zbora so potrdili, da so bili do Virantovega neaktivnega vodenja kritični. Lovro Šturm in Ivan Štuhec mu zamerita, da jih o svojem samostojnem političnem udejstvovanju ni obvestil, še bolj pa očitki, da je bil Zbor za republiko podaljšana roka SDS-a.

Tone Jerovšek pa po drugi strani pritrjuje Virantovi tezi o skrajnih in zmernih. Virantovo listo podpira, misli, da ga bo volilo tudi veliko liberalnih ljudi. Glede konflikta z Janšo pa obema svetuje, da skleneta pakt o nenapadanju.

Stranka ali lista?
V ponedeljek bo začela delovati spletna stran Liste Gregorja Viranta in takrat bo objavljen program, v naslednjih dneh pa tudi kandidati, je povedal Virant. "Lista je praktično zaključena. Če bomo ugotovili, da ustanovitev stranke iz čisto tehničnih vzrokov pomeni poenostavitev postopka za kandidaturo, potem se bomo verjetno odločili za to možnost," je dodal. Odločitev o tem naj bi padla v torek.

"Naš moto je, da je škoda vsakega atoma energije, ki se potroši za prepire," je še dejal Virant. Za vložitev kandidature stranka sicer potrebuje 50 podpisov volivcev ali tri podpise poslancev, lista pa 1.000 podpisov volivcev v posamezni volilni enoti.

Ljudje prepoznavajo nov pristop
Virant je o rezultatih ankete Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES), ki kažejo, da bi se med listami najvišje uvrstila Lista Gregorja Viranta (13,7 odstotka) dejal, da mu ti rezultati pomenijo pomembno spodbudo pri projektu, ki je glede na časovne omejitve zelo naporen.

"Vesel sem, da mnogi ljudje v naši ponudbi prepoznavajo nov pristop. Smo predstavniki tistega dela volilnega telesa, ki ne pristaja na delitve na levo in desno, temveč poudarja kvalitetno upravljanje države, znanje, sodelovanje in pozitivno naravnanost," je dejal Virant.