Joško Joras vztraja pri zahtevah in gladovni stavki. Foto: MMC RTV SLO
Joško Joras vztraja pri zahtevah in gladovni stavki. Foto: MMC RTV SLO

Temperature mu niso naklonjene. "Glede na to, da je verjetno tudi pri vas tako toplo kot pri nas, se prav veliko ne dogaja," pravi. S predstavniki uradne Ljubljane ali Zagreba v tem času ni govoril. "Mene ne rabi noben nič klicati," je dejal v krajšem telefonskem pogovoru. Zahteva zgolj spoštovanje sklepa piranskega sodišča o odstranitvi ovir na t. i. Evropski poti ter državne direkcije za ceste, ki je izdala soglasje za cestno navezavo do njegove hiše.

"Kot državljan Republike Slovenije imam tako dolžnosti kot pravice in ena izmed teh je, da neovirano pridem do svojega doma. Država očitno ni sposobna, zato sem se odločil za svoje vrste protest, torej gladovno stavko," je ob začetku gladovne stavke v četrtek pojasnil za MMC in dodal, da bo pri protestu vztrajal, dokler mu ne bodo zagotovljene pravice, ki mu pripadajo kot slovenskemu državljanu.

Spomnimo, da je Joras skušal robnike in zapornico odstraniti že 10. junija, a ga je predsednik vlade Borut Pahor prosil, naj tega ne stori in počaka na njegov pogovor s hrvaško kolegico Jadranko Kosor. Po zagotovilih, ki jih je Joras dobil iz kabineta premierja, naj bi Slovenija in Hrvaška končno le sklenili dogovor, po katerem naj Joras ne bi imel težav pri odstranjevanju ovir. Do 15. junija je hrvaška stran betonski robnik na poti do Jorasovega doma "omilila" z asfaltno klančino, s čimer pa sodni sklep po njegovem mnenju ni bil izvršen. Odločil se je za skrajno obliko protesta.