Joško Joras je ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo uredil evropsko pot do svojega doma, ki se je izognila hrvaški mejni točki. Foto: MMC RTV SLO
Joško Joras je ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo uredil evropsko pot do svojega doma, ki se je izognila hrvaški mejni točki. Foto: MMC RTV SLO
Cvetlična korita
Korita so se na evropski poti prvič znašla že maja leta 2004. Foto: MMC RTV SLO
Hiša Joška Jorasa
Hiša Joška Jorasa stoji na območju med Slovenijo in Hrvaško, kjer meja še ni določena. Foto: RTV SLO
Mejno območje
Joško Joras je nato večkrat skušal sam odstraniti korita, ki so zapirala evropsko pot, a mu to ni uspelo. Foto: MMC RTV SLO
Sobotni shod bo potekal pred hišo Joška Jorasa. Foto: MMC RTV SLO

Pot so nekaj tednov pozneje zaprli s cvetličnimi koriti, ki pa jih je Joras odstranil in se nato precej časa nemoteno vozil do svoje hiše, ki stoji na spornem ozemlju med Slovenijo in Hrvaško. Avgusta istega leta je skušal Joras prek mejnega prehoda Sečovlje do svoje hiše pripeljati gradbeni material. Hrvaški cariniki so od njega zahtevali plačilo carine, kar pa je Joras zavrnil, češ da je slovenski državljan, ki gradbeni material pelje na slovensko ozemlje.

Naslednji dan je tako Joško Joras s svojimi podporniki v znak protesta za uro in pol zaprl promet na mostu čez Dragonjo.

Septembra leta 2004 so člani SLS-a, med njimi tudi Janez in Marjan Podobnik, po povolilnem zborovanju stranke v Portorožu obiskali Joška Jorasa. Ko so želeli po evropski poti do Jorasove hiše, jih je zaustavila hrvaška policija. Janez Podobnik je med prerivanjem padel na tla, hrvaška policija pa je vse odpeljala na večurno zaslišanje v Buje. V dogajanje se je vmešal tudi takratni premier Anton Rop, ki je dejal, da so predstavniki hrvaške policije na slovenskem ozemlju odvzeli prostost slovenskemu poslancu.

Korita so se "vrnila"
Aprila leta 2005 so se na evropski poti spet znašla korita, ki so Jorasu preprečevala dostop do hiše. Eno leto pozneje pa je imel Joras spet težave z obmejnimi organi. Zaradi spora med Joškom Jorasom in direktorjem igralnice Mulino je območje obiskal sodni izvedenec koprskega sodišča, a so ga hrvaški organi pri tem ovirali, češ da slovenske sodne oblasti nimajo pristojnosti na hrvaškem ozemlju. Ko se je Joras po evropski poti bližal ekipi RTV Slovenija, da bi kameri pokazal sodno odločbo, so ga hrvaški policisti vklenili in ga po dobri uri izpustili. Na poti domov je zdrsnil po bregu in padel v Dragonjo.

Joško Joras je pozneje slovensko policijo prosil za pomoč in varstvo pri odstranjevanju korit, na kar se je odzval tudi premier Janez Janša. Dejal je, da gre za območje mejnega prehod, zato je stvar občutljiva, in dodal, da gre za območje, za katerega sta se Slovenija in Hrvaška dogovorili, da se bosta izogibali dogodkom, ki bi lahko privedli do zaostrovanja.

NYT: Jorasova zemlja ovira za rešitev spora med Slovenijo in Hrvaško
New York Times je v tistem času v članku o ozemeljskem sporu med Slovenijo in Hrvaško Joška Jorasa označil za osebo, ki spretno pridobiva pozornost. Ameriški časopis je še zapisal, da je košček zemlje, kjer stoji Jorasova hiša, najverjetneje ovira, zaradi katere Slovenija in Hrvaška ne moreta rešiti pomembnejših mejnih vprašanj.

Joško Joras je nato večkrat skušal sam odstraniti korita, ki so zapirala evropsko pot, a mu to ni uspelo. Naročil je celo dvigalo, ki pa ni uspelo prečkati meje, saj je imelo potni nalog le do Portoroža.

Januarja lani je piransko okrajno sodišče izdalo sklep, s katerim je Hrvaški naložilo plačilo kazni, korit pa ni dovolilo ostraniti. Joras se zato pritožil na višje sodišče. Pet mesecev pozneje je isto sodišče izdalo odredbo za začasno odstranitev korit na hrvaške stroške.

Nov zaplet na meji se je zgodil prvega septembra lani, ko hrvaška policija petim moškim ni dovolila do hiše Joška Jorasa.

"Ali Slovenija nadzira svoje ozemlje?"
Joško Joras je marca letos na premierja in notranjega ministra naslovil vprašanje, ali Republika Slovenija suvereno nadzira svoje celotno območje. Iz MNZ-ja so sporočili, da policija opravlja svoje naloge na tem območju v skladu s stanjem z dne 25. 6. 1991 in v skladu z leta 2005 sprejeto Brionsko deklaracijo.

Po posredovanju višjega sodišča pa je piransko sodišče sklenilo, da lahko Joško Joras sam ali s pomočjo odstrani vse ovire, ki otežujejo premikanje po kolovozni poti na južnem delu Dragonje. Zavod 25. junij je zato za to soboto organiziral shod, na katerem bodo cvetlična korita odstranili.

A. M.