Strokovna stališča ministra Damijana se ne razlikujejo od uradnih izhodišč vlade, je zapisano v sporočilu za javnost. Foto: RTV SLO
Strokovna stališča ministra Damijana se ne razlikujejo od uradnih izhodišč vlade, je zapisano v sporočilu za javnost. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Janša za zdaj ne bo predlagal novega ministra, saj lahko vladno službo vodi tudi sekretar ali pa direktor. Foto: RTV SLO
Janša in Damijan
Damijan se je premierju zahvalil za ponujeno priložnost. Foto: RTV SLO

V sporočilu za javnost so zapisali, da so razlogi za odstop osebne narave in niso povezani s pogajanji vlade s KBC-jem o nadaljnji privatizaciji NLB-ja. Glede višine deleža KBC-ja v prihodnji lastniški strukturi NLB-ja se stališča službe za razvoj in strokovna stališča ministra Damijana ne razlikujejo od uradnih izhodišč vlade.

Odzive na odstop si lahko preberete tukaj.

Govorice o odstopu so se pojavile že 16. marca, a tega niso hoteli komentirati niti Damijan niti drugi vladni predstavniki. Premier Janez Janša je takrat dejal, da ne gre za nič posebnega in da si je Damijan že večkrat premislil, a si zdaj očitno vendarle ni.

Janša obžaluje, a spoštuje
Premier Janez Janša odločitev ministra Jožeta P. Damijana obžaluje in spoštuje, komentira pa ga zaradi razloga odhoda težko. Janša je pojasnil, da ga bo zamenjal dosedanji sekretar Andrej Horvat, gre pa lahko za trajno ali pa začasno rešitev.

Vladno službo lahko vodi direktor, sekretar ali pa minister brez listnice. Glede slednjega Janša pravi, da zdaj novega ne bo predlagal, ne želi pa se tudi odločiti čez noč. Kot pravi, bo delo potekalo nemoteno naprej. Glede reform je dejal, da je konceptualno delo končano, za kar ima Damijan velike zasluge, zdaj pa so na vrsti pogajanja in birokratsko delo, kar pa "ni več za vsakogar", je dejal Janša.

Odstop lahko komentirate tudi na našem spletnem forumu.
Odstop težko razume kot nezaupnico
Janša pravi, da odstop težko razume kot nezupnico, saj je minister odstopil iz osebnih razlogov. Z Damijanom se je Janša tudi sešel, pri čemer je prvi dejal, da je še naprej pripravljen korektno sodelovati z vlado.

Razlike v stališčih so bile očitne
Čeprav v sporočilu za javnost piše, da KBC in NLB nista razlog za odstop, pa so bile razlike v stališčih predvsem med Damijanom in ministrom za finance Andrejem Bajukom očitne, kar naj bi bil neuradno tudi eden od razlogov za Damijanov odhod.

Damijan je zagovarjal nadaljnjo privatizacijo te banke na način, pri katerem bi država obdržala 26 odstotkov delnic. Minister za finance Andrej Bajuk pa naj bi se na drugi strani zavzemal, da NLB ostane pretežno v domači lasti. Premier Janša je ob tem dejal, da ta spor ni mogoč, ker se faza usklajevanja privatizacije še ni začela, zato tudi koncepta privatizacije, o katerem naj bi se ministra sprla, še ni.

Z Damijanom ste lahko klepetali tudi v MMC-jevi klepetalnici. Več tukaj.
Zahvala Janši in medijem
Ob koncu se je Damijan zahvalil Janši za ponujeno priložnost v okviru vladnega odbora in službe za razvoj, zahvalil pa se je tudi medijem za korektno poročanje.