Pogovori so bili dolgi, a je le malo informacij, o čem so se partnerji pogovarjali. Foto: RTV SLO
Pogovori so bili dolgi, a je le malo informacij, o čem so se partnerji pogovarjali. Foto: RTV SLO
Jože P. Damijan
Damijan se zavzema za 26-odstotni delež države v NLB-ju. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Premier Janša naj bi svojim koalicijskim partnerjem pojasnil uvajanje novega plačnega sistema v javnem sektorju. Foto: RTV SLO

Ravno slednje naj bi bilo jabolko spora v vladni ekipi. Minister za finance Andrej Bajuk je na sestanku predstavil le potek nadaljnjega lastninjenja NLB-ja, čeprav to v sicer zelo skopem sporočilu vladnega predstavnik za stike z javnostjo Valentina Hajdinjaka ni bilo zapisano.

Minister za razvoj Jože P. Damijan se mudi v Bruslju, vendar tam ni želel komentirati informacij, da je že podpisal odstopno izjavo. Komentirati ni hotel niti namigov, da naj bi bila ta odstopna izjava posledica njegovega neuspešnega vztrajanja pri prodaji NLB-ja, je poročal Radio Slovenija. Po redni seji vlade tudi Hajdinjak dejal, da o Damijanovem odstopu nima nobene informacije, ni pa odstopa nihče izrecno zanikal.

Damijan proti Bajuku
Damijan pri privatizaciji NLB-ja sicer zagovarja nadaljnjo privatizacijo te banke na način, pri katerem bi država obdržala 26 odstotkov delnic. Minister za finance Andrej Bajuk pa naj bi se na drugi strani zavzemal, da NLB ostane pretežno v domači lasti. Pri tem naj bi država postopno zmanjševala svoj vpliv na poslovanje banke, v lastniško strukturo pa naj bi pritegnili več domačih potencialnih kupcev.

Zaradi slabega vodenja izgubljanje tržnega deleža
Damijan pravi, da je bila privatizacija slovenskih podjetij usklajena na odboru za reforme in da je ta program sprejela tudi vlada. Sam še meni, da je to najboljši način za povečanje učinkovitosti slovenskih podjetij. Relativno slabo upravljanje obeh bank v večinski državni lasti se po ministrovem mnenju vidi v izgubljanju tržnega deleža, saj so preostale banke bolj fleksibilne in prodorne.

Uskladitve koalicije glede nastopa
Predstavniki koalicijskih strank so se na sestanku uskladili glede spremembe ustave, ki bi omogočala ustanovitev pokrajin, ter se dogovorili za tesnejše in pravočasno koalicijsko usklajevanje in enoten nastop

Spregovorili so še o prevzemu evra, izpolnjevanju konvergenčnih meril in položaju Slovenije v Evropski uniji.

Skopo sporočilo po koncu sestanka
Sporočilo za javnost tudi ni pojasnilo pričakovanih pogovorov o uvajanju novega plačnega sistema v javnem sektorju, ki se zaradi zadržanja ustavnega sodišča ne izvaja. Minister Šturm je medtem že napovedal, da bo zaradi zmanjševanja sodnih zaostankov na ustavni svet naslovil prošnjo za izločitev nekaterih določb zakona iz ustavnosodne obravnave.

Sestanek daljši od pričakovanj
Sestanek koalicije se je zavlekel in trajal dlje od pričakovanj, podrobnosti pogovora o lastninjenju NLB-ja pa niso znane. Že v sredo so nam na ministrstvu za finance dejali, da dokler ne bo jasna rešitev, pogovorov ne bodo komentirali.