Tomšič je kolumnist in izredni profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije, kjer je strokovnjak za področje politične sociologije. Foto: BoBo
Tomšič je kolumnist in izredni profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije, kjer je strokovnjak za področje politične sociologije. Foto: BoBo
Ivan Štuhec
Štuhec je duhovnik, moralni teolog in profesor na ljubljanski teološki fakulteti. Foto: BoBo
Darja Korez Korenčan v oddaji Prvi in drugi
Darja Korez Korenčan je že 30 let prisotna v kulturnem medijskem prostoru. Foto: EPA
Jurčičeve nagrade 2012


Novinarka in glasbena publicistka Darja Korez Korenčan je v slovenskem kulturnem prostoru medijsko prisotna že 30 let. Kot urednica uredništva oddaj o kulturi je v petih letih zasnovala dva odmevna projekta: Ars 360 in oddajo Minute za jezik, ki sta dosegla izjemno odmevnost, je zapisano v obrazložitvi. Korez Korenčanova je v televizijskem mediju edina, ki se ukvarja z glasbenimi dogodki s področja klasične glasbe in jih na primeren in razumljiv način posreduje odjemalcem.

Korez Korenčanova se je na današnji podelitvi zahvalila upravnemu odboru in omenila porast različnih komercialnih televizijskih postaj s predvsem zabavnim in informativnim programom. Le kompleksen kulturno-umetniški program nacionalne televizije je "en sam", zato je ponosna, da ga lahko že tri desetletja ustvarja.
Nagrado Matevžu Tomšiču pa v skladu utemeljujejo z navedbami, da njegovi komentarji in kolumne, ki obravnavajo slovensko politično življenje, predstavljajo izjemno dragocen prispevek na slovenskem medijskem prostoru. Kot izredni profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije je strokovnjak za področje politične sociologije, kar mu daje idealno izhodišče za vlogo kompetentnega političnega komentatorja.

Tomšič je ob tem povedal, da mu nagrada pomeni veliko čast in priznanje njegovemu publicističnemu delu. Kot je izpostavil, bo "udejanjanje načel resnicoljubnosti še naprej njegova zaveza".
V obrazložitvi nagrade Ivana Štuheca pa je zapisano, da je ob svoji raznovrstni in razvejani dejavnosti, ki sega od profesure na fakulteti do ukvarjanja z vsakdanjimi težavami izobraževalnega zavoda, tudi eden najopaznejših in najvztrajnejših slovenskih kolumnistov. V skladu se zavedajo, da je odločitev, da nagrado podelijo duhovniku, moralnemu teologu in profesorju na ljubljanski teološki fakulteti, za marsikoga presenečenje. Marsikoga zna vznejevoljiti, a o tem, da si jo Štuhec zasluži, z vidika dosedanjih standardov sklada ne more biti nobenega dvoma, so prepričani v skladu.

Štuhec se je za današnjo odsotnost opravičil, so pa na prireditvi prebrali njegovo sporočilo, v katerem se je upravnemu odboru zahvalil za priznanje. Hkrati pa je napovedal, da bo to spodbuda za njegovo nadaljnje delo pri sooblikovanju slovenskega javnega mnenja.

Jurčič, prvi pravi časopisni novinar
Akademik Janko Kos je v slavnostnem nagovoru pojasnil, zakaj se sklad imenuje po pisatelju Josipu Jurčiču; ker je bil prvi pravi časopisni novinar in človek nacionalne misli ter svobodomislec, a hkrati demokrat. Vse to je razbrati iz člankov časopisa Slovenski narod, kjer je bil urednik, je povedal Kos.

Sklad, ki nosi ime pisatelja, novinarja in urednika Jurčiča, sta decembra 1993 ustanovila skupščina Nove revije in upravni odbor Društva slovenskih pisateljev zaradi vse pomembnejše vloge medijev v slovenski družbi. Kot je dejal predsednik sklada Drago Demšar, sklad nagrajuje in spodbuja resnicoljubnost kot moralno načelo novinarstva. Sklad se sicer financira iz donacij, ki jih naklonijo posamezniki in gospodarske družbe, je še dodal Demšar.

Lanski dobitniki Jurčičevih nagrad so kolumnista Dela Marko Crnkovič in Peter Rak, kolumnist Reporterja Vinko Vasle ter nekdanji urednik spletnega portala MMC Uroš Urbanija. V 20 letih je sklad sicer podelil 40 nagrad novinarjem, urednikom in publicistom.

Jurčičeve nagrade 2012