Jure Leben je bil eden bolj izpostavljenih članov SMC-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović

V SMC-ju so potrdili, da so prejeli Lebnovo odstopno izjavo, Leben sam pa je izstop potrdil za Delo. Več ni želel komentirati, napovedal je le, da se vrača na prejšnje delovno mesto, kjer je imel med ministrovanjem zamrznjeno pogodbo. Leben se bo v družbo BLS Sinergije vrnil, ko bo tudi uradno predal posle na ministrstvu svojemu nasledniku, ki bo predvidoma državni sekretar Simon Zajc. Še vsaj dva tedna bo Leben zaradi poškodbe noge sicer na bolniški, še dodaja spletno Delo.

Na spletnem Večeru so ob tem spomnili, da je Leben že pojasnil, da za nadomestilo, ki ministrom pripada po pol leta opravljanja funkcije, ne bo zaprosil. Hkrati so dodali, da je bil Leben, sicer s predsednikom SMC-ja Mirom Cerarjem povezan tudi prijateljsko, eden izmed ustanovnih članov stranke. Sploh v zadnjem obdobju je veljal za enega bolj izpostavljenih politikov. Ob zadnjem izbruhu afere z maketo drugega tira pa naj Leben v stranki ne bi imel dovolj zaslombe.

Bo Leben prestopil k LMŠ-ju?

Ob tem, ko je Leben svoj odhod z ministrskega mesta uskladil s premierjem Marjanom Šarcem, in ob tem, da je bil Šarec z Lebnovim delom zadovoljen in je napovedal, da bosta še sodelovala, če organi pregona v zgodbi z maketo ne bodo našli nepravilnosti pri Lebnovem minulem delu, je bilo v zadnjih tednih slišati vse več ugibanj, ali bi Leben v prihodnosti lahko postal član LMŠ-ja.

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je v izjavi za novinarje to možnost dopustil. "Če bo tako presodil, da se vidi v tej stranki čez čas in če nobena preiskava ne bo nič pokazala, sem že povedal, da so vse opcije odprte," je pojasnil.