Pred seboj imamo referendum o zakonu o RTV, ki pomeni pomemben premik k  depolitizaciji te najpomembnejše javne medijske ustanove in za katerega si  je vredno prizadevati odločno, je poudaril Juri. Foto: MMC RTV SLO
Pred seboj imamo referendum o zakonu o RTV, ki pomeni pomemben premik k depolitizaciji te najpomembnejše javne medijske ustanove in za katerega si je vredno prizadevati odločno, je poudaril Juri. Foto: MMC RTV SLO

Na mojo odločitev so vplivali tudi izrazi podpore, pozivi in mnenja številnih članic in članov, ki pričakujejo spremembe vendar ne želijo nekoristnih razhajanj.

Franco Juri, podpredsednik Zaresa

O odstopu s funkcije je razmišljal zaradi občutka soodgovornosti do dogajanja v stranki in zaradi "nestrinjanja z nekaterimi ocenami in ravnanji vodstva stranke, zlasti predsednika stranke in prijatelja Gregorja Golobiča, a tudi nekaterih drugih članov, še posebej v odnosu do poslanske kolegice in prijateljice Cvete Zalokar Oražem."

"Za odstop Cvete Zalokar Oražem z mesta vodje poslanske skupine ni pravega razloga"
Juri meni, da problem Zaresa ni navedena poslanka oziroma njeno drugačno stališče do TEŠ-a 6, njene nedavne izjave v medijih pa razume bolj kot posledico razmer, ne pa kot vzrok za težave. Za njen odstop z mesta vodje poslanske skupine po njegovem mnenju ni nobenega pravega razloga, saj mora poslanska skupina ohraniti svojo dostojanstvo in avtonomijo. "Cveta je bila vselej dejavna in kompetentna vodja poslanske skupine Zares," je še dejal Juri in dodal, da bodo o tem ta teden razpravljali in odločali poslanci.

Mesta podpredsednika stranke vsaj do naslednje konvencije Zaresa ne bo zapustil, a meni, da bi konvencijo morali sklicati čim prej po novem letu, zato da bi članice in člani lahko ponovno ocenili vodenje stranke. Na njegovo odločitev je "vplivala tudi pripravljenost predsednika Golobiča, da v stranki nadaljujejo odkrito razpravo in razčiščevanje vseh odprtih vprašanj brez poskusov zapostavljanja tega ali onega kritičnega posameznika oziroma posameznice." "Z mesta podpredsednika stranke se ne umikam tudi zato, ker menim, da je stranka Zares, v sedanjih okoliščinah, s svojim programom in s svojimi pobudami, stranka, ki jo Slovenija, neglede na javnomnenjske raziskave, potrebuje. O tem so me še posebej prepričali ceneni populistični in cinični vzkliki nekaterih užaljenih bivših in bodočih politikov, ki razvedrilno in tudi prek video nastopov, pozivajo k 'resetiranju' države."

"Če ne bo političnega in strokovnega soglasja, o TEŠ-u 6 tudi na referendumu"
Juri je pismo končal z željo, da bi bila stranka Zares prepoznavna kot stranka, ki brezpogojno zagovarja javni interes in socialno solidarnost, ne pa kot stranka, ki je obremenjena le z enimi in istimi medijskimi stereotipi. "Vprašanje TEŠ 6 je nedvomno pomembno, a ni edino. Nujno je, da se z njim in njegovimi kadrovskimi vidiki ukvarjajo le pristojni organi. Dobrodošla je zato verodostojna revizija, in če na koncu o projektu ne bo doseženega političnega in tudi strokovnega soglasja, naj o največji in najdražji energetski investiciji Slovenije odločijo državljanke in državljani na referendumu."

Dodal je, da preklic namena, da odstopi z mesta podpredsednika stranke, ne pomeni, da odstopa od zahtev in pričakovanj, ki jih je prejšnji teden javno izpostavil.

Na mojo odločitev so vplivali tudi izrazi podpore, pozivi in mnenja številnih članic in članov, ki pričakujejo spremembe vendar ne želijo nekoristnih razhajanj.

Franco Juri, podpredsednik Zaresa