Foto:
Foto:
Dimitrij Rupel
Je tudi zunanji minister Rupel eden od kandidatov za interpelacijo?. Foto: EPA
Ministrstvo za zunanje zadeve
V Mladiki so zatrdili, da ne bodo dovolili, da bi kdorkoli spodkopaval zunanjepolitični sistem in zaupanje, ki si ga je slovenska država pridobila v mednarodni javnosti. Foto: RTV SLO

Napovedal je, da bodo morali jeseni, ne zaradi lokalnih volitev, pač pa zaradi nakopičenih dejstev, vložiti nekaj interpelacij zoper člane vlade. Pri tem je omenil kadrovanje na ministrstvu za delo in šolstvo. Bolj konkreten Kacin ni bil, dejal je le, da bodo interpelacije najmanj tri.

Plaz kritik na račun zunanjega ministrstva
Najbolj kritičen pa je bil na račun zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Kacin je kot korak v napačno smer označil podporo premierja Janeza Janše in Rupla predlogu avstrijske vlade glede dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem. Spotaknil se je tudi ob objavo depeše slovenskega veleposlaništva z Dunaja s strani MZZ-ja.

Rupel odgovarja na kritike
Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je zatrdilo, da vodi zunanjo politiko skladno s smernicami DZ-ja, kritiko opozicije pa razume kot nabiranje točk pred volitvami.

Izpostavilo je dobro delo na področju zagotavljanja pravic manjšine na avstrijskem Koroškem, očitke opozicije pa označilo za neutemeljene in "iz trte izvite". Dodali so, da med njimi in manjšino ni nikakršnega nesporazuma, priznavajo pa, da si želijo večje enotnosti znotraj manjšine. V splošnem so pozitivno ocenili tudi prizadevanja avstrijske vlade. Očitkom opozicije pripisujejo znamenje zadrege, saj se je ta po besedah MZZ-ja zanašala na neverodostojnega pričevalca.

Gulič bo še enkrat pogledal depeše
Napovedal je ponoven obisk poslanca Aleša Guliča na zunanjem ministrstvu. Je pa Kacin povedal, da je državni sekretar na MZZ-ju Božo Cerar že napovedal, da Guliču ponovnega ogleda ne bodo omogočili.

LDS ocenjuje, da je nelogično in nerazumljivo da je MZZ objavil eno od depeš, nato pa uvedel preiskavo zaradi domnevno odtujenih depeš.

Še ena kritika pa je bila usmerjena na počasnost reševanja odprtih vprašanj s Hrvaško.

Slovenska vojska naj gre raje na Kosovo
Nekdanji obrambni minister in vodja LDS-a je prepričan, da bi bila pomoč Slovenske vojske najbolj učinkovita na Kosovu, zato meni, da bi morala na tem območju povečati svoj kontingent.

Kacin se je zavzel za mir v Libanonu in obsodil napade na civiliste z obeh strani.