Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Zdajšnji generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je prepričan, da je bil postopek imenovanja oporečen, saj programski svetniki niso upoštevali enega od ključnih pogojev ‒ to je tri leta izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov.

"Mislim, da bi se morali vsi zavedati, da je RTV zelo velika organizacija, težko vodljiva. Mislim, da je to eden izmed ključnih pogojev, ki je tudi ustrezno zapisan v statutu, in vsi, ki se prijavljajo na to delovno mesto, bi te izkušnje morali imeti. Ravno zaradi tega, ker je stvar na RTV-ju kar zelo zakomplicirana. Vi veste, da imamo programski del, programske direktorje, odgovorne urednike. Generalni direktor mora vse zorganizirati in na koncu za vse seveda tudi odgovarjati," je povedal za Radio Slovenija.

Bodoči generalni direktor Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Bodoči generalni direktor Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Kadunc: Razpisna komisija je glasovala v zmoti

Za Slovensko tiskovno agencijo pa je dodatno pojasnil, da se je za tožbo odločil "zaradi spoštovanja temeljnih načel vodenja postopkov in imenovanj ter zaradi pomena in spoštovanja javne Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO)".

Poudaril je, da gre torej za tožbo zaradi RTV SLO in "zato, ker imamo državljani pravico zahtevati, če že imenujejo koalicijsko usklajenega generalnega direktorja, da ta izpolnjuje vsaj formalne pogoje, ki jih zahteva zakon, statut in zdrava pamet".

Po njegovih besedah je vsem, ki se vsaj malo spoznajo na vodenje, jasno, da je lahko dober generalni direktor le tisti, ki ima ob poznavanju čim večjega dela sistema RTV-ja tudi druge kvalitete in odlične sposobnosti vodenja. Te pa prinese samo praksa vodenja, "vse ostalo je loterija in zelo verjetno prazno upanje", je prepričan.

Kadunc je v sporočilu kritičen do razpisne komisije programskega sveta, ki je menila, da vsi trije kandidati izpolnjujejo pogoje. Člani programskega sveta pa so po njegovi oceni glasovali v zmoti, "vendar večinoma niso naredili nič, da bi ugotovili dejansko stanje, ker jim to ni bilo v interesu".

Po njegovem mnenju vse to kaže na to, "da je dejansko šlo za postavljanje koalicijsko usklajenega najboljšega možnega kandidata, pa čeprav so vsi vedeli, ali bi morali vedeti, da ne izpolnjuje osnovnega pogoja".

Sicer pa Kadunc pojasnjuje, da se izpodbijanja sklepa programskega sveta o imenovanju generalnega direktorja ni lotil zaradi sebe. "Tudi če s tožbo uspem, za kar je veliko možnosti, sam zelo verjetno ne bom imel nobene koristi. Mandat se mi izteče 24. aprila, na kar izid sodbe ne bo imel nobenega vpliva," je še zapisal.

Sorodna novica Generalni direktor RTV SLO bo Grah Whatmough: "Akutni izzivi so predvsem na finančnem področju"

Kako je glasoval programski svet

Programski svet je Andreja Graha Whatmougha, sicer predsednika nadzornega sveta RTV SLO, za novega generalnega direktorja imenoval na seji 25. januarja. Zanj je glasovalo 18 od 28 programskih svetnikov. Njegova protikandidatka v drugem krogu, direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak je prejela devet glasov. Kadunc je sicer v prvem krogu prejel šest glasov.

Imenovanje novega generalnega direktorja RTV SLO je potrebno, ker se Kaduncu aprila izteče mandat. Mandat generalnega direktorja sicer traja štiri leta, izbrani kandidat pa ga bo nastopil 25. aprila.