Dokumenti, ki jih je prevzelo tožilstvo, se nanašajo tako na preiskavo vračanja bulmastifov po napadu na Stanislava Megliča marca 2006 kot na tragičen dogodek na Oražnovi 11 v Ljubljani pred tremi tedni. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Dokumenti, ki jih je prevzelo tožilstvo, se nanašajo tako na preiskavo vračanja bulmastifov po napadu na Stanislava Megliča marca 2006 kot na tragičen dogodek na Oražnovi 11 v Ljubljani pred tremi tedni. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta

Dokumenti, ki jih je prevzelo tožilstvo, se nanašajo tako na preiskavo vračanja bulmastifov po napadu na Stanislava Megliča marca 2006 kot na tragičen dogodek na Oražnovi 11 v Ljubljani pred tremi tedni.

Danes naj bi sicer izsledke preiskav suma spolne zlorabe psov še enkrat pregledala Polona Juntes z Nacionalnega veterinarskega inštituta in Jože Balažic, predstojnik Inštituta za sodno medicino. Ali je do spolne zlorabe prišlo, naj bi bilo znano do konca tedna. Živali so sicer še vedno na Nacionalnem veterinarskem inštitutu, o njihovem uničenju pa bo verjetno odločilo tožilstvo.

Senica prijave ne komentira
Medtem pa je neznanec odvetnika Mira Senico, čigar odvetniška pisarna je Sašu Baričeviču pomagala pri vračanju psov, prijavil odvetniški zbornicu. V prijavi je zapisano, da je odvetnik kršil etični kodeks, saj naj bi izvajal sistematične pritiske in izkoriščal vezi z vplivnimi ljudmi. Na MMC-ju smo Senico zato zaprosili za komentar, a je dejal, da prijave ne bo komentiral.

Manj molčeči so v odvetniški zbornici. Njen upravni odbor je namreč odločil, da bo zbornica anonimno prijavo obravnavala na svoji prvi seji, ki bo v prvem ali drugem tednu marca. Takrat naj bi tudi že odločil, kaj in kako s Senico, je sporočil predsednik Odvetniške zbornice Slovenija Miha Kozinc.

Kozinc o mogoči kazni: Od opomina do denarne kazni
Pojasnil je še, da gre za rutinski postopek, upravni odbor pa ima na voljo dve možnosti: da prijavo preda disciplinskemu tožilcu ali jo odstopi območnemu zboru odvetnikov.

Če bi o zadevi razsojal tožilec in bi kršitev Senici dokazal, lahko ta dobi opomin ali denarno kazen, če bo obravnava prijave romala k območnim odvetnikom, pa je po Kozinčevih besedah mogoča le sankcija opomina ali "tovariškega nasveta, da se je v prihodnje dobro vzdrževati takšnih in podobnih dejanj".

Dea Baričevič: Ni mogoče, da bi moj brat zlorabljal pse
Spomnimo, kaj se je s primerom Barićevič dogajalo zadnje dni. O dogajanju je med drugimi pred dnevi spregovorila sestra pokojnega zdravnika Dea Baričevič, ki je zavrnila vse namige, da naj bi njen brat spolno zlorabljal svoje pse, in dejala, da izsledkom, ki bi to morebiti potrdili, ne bo verjela. Po poročanju Dnevnika je direktorica Veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič nad tem presenečena in razočarana, ker Baričevičeva vnaprej dvomi o delu znanstvenih ustanov. Dodala je, da pri tem sodelujejo tako strokovnjaki z veterinarske in medicinske fakulete kot tudi kriminalisti in forenziki. "Nenavadno je , da sorodniki Saša Baričeviča tudi v tem primeru slepo vztrajajo pri neki svoji resnici, kot so vztrajali pri svoji resnici tudi v postopku vračanja psov," je še povedala.

Dea Baričevič je še dejala, da je Stanislav Meglič po napadu bratovih bulamstifov zavrnil obiske njenih sorodnikov, kar pa je Megliča zelo razjezilo. "Da je ni sram," je odgovoril na njene navedbe in pojasnil še, da njega po napadu ni nihče obiskal, kontaktiral ali se poskusil opravičiti. Meglič prav tako ostro zavrača tudi namige, da naj bi celo sam morda izzval napad s tem, ko se je lastnici psov Zori Roter postavil za hrbet in fotografiral, kar naj bi psi razumeli kot napad nanjo.