Trije bulmsatifi so imeli poškodbe na predelu rektuma in anusa. Foto: MMC RTV SLO
Trije bulmsatifi so imeli poškodbe na predelu rektuma in anusa. Foto: MMC RTV SLO
Vida Čaodnič Špelič
Direkotrica Vursa Vida Čadonič Špelič je v pogovoru za TV Dnevnik dejala, da morajo imeti vsa potrebna mnenja, da se lahko utemeljeno sumi na spolno zlorabo. Foto: MMC RTV SLO
Preveč naključij?

Narejena so bila tri poročila, torej za vsakega psa posebej. Raztelešenje so opravili na Inštitutu za patologijo, sodno in upravno veterinarstvo. Pregledani so bili vsi organi, v oči pa bodejo navedbe pregleda črevesja, rektuma in anusa. V spodnji tabeli objavljamo poškodbe, ki so razvidne iz poročila (poročilo hranimo v uredništvu).

ATLAS, star pet let
- Sluznica rektuma in anusa je močno zadebeljena.
- V končem segmentu rektuma, tik ob anusu, je bilo več polmesečastih, temno rdečih raztrganin.
- Anus je bil širok šest centimetrov.
- Deli sluznice rektuma so bili brez epitela.

ATOS, star šest let
- V začetnem delu sluznice rektuma je bilo pet vretenastih raztrganin, velikosti 1 x 0,5 centimetrov s sivimi, razcefranimi robovi ter centimeter široko krvavitivjo.
- Analna odprtina je bila delno odprta (1,5 centimetra).
- Površina sluznice je bila na prehodu iz kutane analne sluznice v žlezno rektalno sluznico brez epitela.
- Proprija je imela mulitfokalne akutne krvavitve.

JOY, stara deset let
- Sluznica rektuma je bila blago zadebeljena in rožnate barve.
- Vzdolžno odprt rektum je bil enakomerno širok (8,2 centimetra).
- Anus je bil širok 6,8 centimetra.
- Površina sluznice je bila na prehodu iz črevesne v kutano sluznico brez epitela.


Beseda Vursa proti besedi policije
Veterinarska uprava je poročila pridobila včeraj, v njih pa ni bilo ugotovitev o morebitni zlorabi, saj naj jim tega ne bi nihče naročil. Danes so se na to odzvali na policiji in sporočili, da so že na samem kraju dogodka veterinarskega inšpektorja in patologa opozorili, naj bo pozoren na sledove mučenja. Z Veterinarske uprave RS (Vurs) so zatem sporočili, da je uradni veterinar, ki je bil na kraju dogodka, obvestil patologe o sumu spolne zlorabe živali.


Vurs je za strokovno mnenje o morebitni spolni zlorabi danes pisno zaprosil še Nacionalni veterinarski inštitut, kot so razložili, zaradi "ugotovljenih patomorfoloških sprememb in do sedaj znanih okoliščin smrti lastnika".

Direkotrica Vursa Vida Čadonič Špelič pa je v pogovoru za TV Dnevnik dejala, da morajo imeti vsa potrebna mnenja, da se lahko utemeljeno sumi na spolno zlorabo. Sicer pa je poudarila, da nanjo pri vrnitivi psov ni nihče vplival, a dodala, da jo je klical tudi sam Saša Baričevič in jo prosil, naj mu ugodijo in vrnejo pse.

Preveč naključij?