Prihajajoče parlamentarne volitve bodo prelomne, tudi zaradi covida-19, ki zahteva določene prilagoditve. Foto: BoBo
Prihajajoče parlamentarne volitve bodo prelomne, tudi zaradi covida-19, ki zahteva določene prilagoditve. Foto: BoBo

Glede na razmah epidemije covida-19 DVK razmišlja o možnosti glasovanja za ljudi, ki jim bo na dan volitev oz. v petih dneh prej, ko ni več mogoče zaprositi za glasovanje po pošti, odrejena izolacija. Predlog gre v smeri dodatnega odprtja volišč za te volivce.

Po predlogu DVK-ja bi torej volišča delovala do 19. ure kot do zdaj, po tem času pa bi se glasovanja udeležili volivci, ki jim je odrejena izolacija – ti bi tako lahko glasovali od 19.15 do 21.15. Vmesni čas bi bil namenjen pripravi volilne komisije na posameznem volišču oz. ustrezni zaščiti.

Za volivce, ki jim bo na dan glasovanja odrejena karantena, po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ni treba organizirati glasovanja v dodatnem času, pri čemer poudarjajo, da je glasovanje mogoče ob doslednem spoštovanju zaščitnih ukrepov. Ljudem, ki se zaradi covida-19 ne bi mogli udeležiti volitev na voliščih, bi omogočili glasovanje na domu.

Pri presoji, ali se za volivce, ki bodo na dan glasovanja v izolaciji, določi dodaten čas za glasovanje in tudi izjema od izolacije, da bodo lahko prišli na volišče, je treba tehtati na eni strani med načelom sorazmernosti pri posegu v posameznikovo pravico do uresničevanja volilne pravice ter na drugi strani pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in okužbami, so zapisali na DVK-ju.

V primeru lepega vremena glasovanje kar zunaj?

V primeru lepega vremena DVK predlaga tudi glasovanje zunaj oz. pod šotori. Neuradno je na mizi tudi predlog, da se volitve izvedejo po zgledu Portugalske, kjer so znotraj običajnega časa odprtja volišč priporočili čas glasovanja za ljudi v karanteni ali izolaciji. Podaljševanje časa odprtja volišč bi namreč pomenilo tudi poznejši začetek štetja glasov in posledično poznejšo razglasitev izidov. Za takšen predlog pa ni potrebe po spremembi zakonodaje, so še zapisali na DVK-ju.

O predlogih bodo odločali na seji DVK-ja, ki bo v četrtek na Brdu pri Kranju. Vabljeni so tudi predstavniki NIJZ-ja, ministrstva za zdravje in strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19.

Politične stranke pozdravljajo razpravo o zagotovitvi možnosti glasovanja vsem

Prizadevanja DVK-ja, da bo vsem državljankam in državljanom zagotovljena možnost glasovanja, so pozdravile tudi nekatere parlamentarne stranke. V poslanski skupini SD-ja so še navedli, da verjamejo, da bo DVK izbral "najbolj optimalno možnost, tako z vidika kadrovske in operativne izvedljivosti, predvsem pa mora biti rešitev takšna, da bo ta v največji možni meri zapirala vrata političnim manipulacijam".

V poslanski skupini nepovezanih poslancev so opozorili, da je volilna pravica temeljna ustavna in zakonska pravica državljank in državljanov, DVK pa kot najvišji volilni organ skrbi za zakonitost volitev.

V LMŠ-ju, Levici in SAB-u pa so poudarili, da mora država vsem upravičencem zagotoviti uveljavljanje volilne pravice, v tej smeri pa morajo biti zastavljeni tudi ukrepi in rešitve. Kot so še opozorili v SAB-u, bi namreč v nasprotnem primeru nastal dvom o legitimnosti volitev.

Iz NSi-ja in poslanske skupine Konkretno pa so sporočili, da bodo z odzivom počakali do uradnega predloga DVK-ja glede posebnega časa obiska volišč. "Vsekakor pa pozdravljamo predloge, ki bodo čim več ljudem na varen način omogočili obisk volišč. Gre za čas težko predvidljivih razmer in prav je, da o rešitvah razmišljamo pravočasno," so ob tem še navedli v poslanski skupini Konkretno.