Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Potreben bo razmislek o izvedbi volitev, če epidemija ne bo izzvenela

Pripravili so nekaj predlogov rešitev, ne pa dokončnih odločitev, je za TV Slovenija poročala novinarka Nina Mrzlikar. Na prvem mestu je pobuda za glasovanje na domu za tiste, ki bodo na volilni dan v izolaciji ali karanteni. To sicer odpira precej dilem, med drugim, da bi morali biti člani volilnih komisij takrat oblečeni v posebno zaščitno opremo.

Volivci v karanteni ali izolaciji bi lahko po drugi pobudi glasovali po pošti. Za takšno glasovanje bi lahko zaprosili pet dni pred volitvami.

Zadnji predlog rešitve pa je podaljšano glasovanje na dan volitev do 23. ure. 24. aprila bi torej med 19. in 23. uro na volitve prišli tudi tisti, ki bodo ta dan v karanteni ali izolaciji. Za takšno rešitev potrebujemo izjemo v vladnem odloku.

Postavlja se vprašanje legitimnosti volitev, če ljudje ne bodo imeli možnosti uveljaviti svoje volilne pravice.

Marko Kambič, član komisije za Radio Slovenija

Kot je za medije pojasnil predsednik DVK-ja Dušan Vučko: "Državna volilna komisija bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bomo čim več volivcem omogočili glasovanje."

"Legitimnost je odvisna tudi od volilne udeležbe. Mi se lahko pogovarjamo o legitimnosti tudi v drugih primerih. Če nam bo s tistimi drugimi deležniki uspelo najti neke rešitve, ki bodo čim več ljudem omogočile glasovanje, potem se niti ne bojim," je dodal.

Član komisije Drago Zadrgal je poudaril, da volilni odbori ne morejo preprečiti udeležbe volivcem zaradi zdravstvenega stanja. "Noben živ bog ne more preprečiti, da na dan volitev bolni ali v karanteni ne pride na volišče in glasuje," je izjavil po poročanju Radia Slovenija.

Kateri predlog bo obveljal in kdaj bo to znano? Po tokratnem sestanku je to težko napovedati, se pa precej mudi, 14. februarja namreč začnejo teči volilna opravila. Že ta četrtek se bodo člani DVK-ja sešli s predsednikom države Borutom Pahorjem. Prihodnji teden jih čaka še sestanek s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje, je za TV Slovenija poročala Mrzlikar.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije bodo na sestanku tudi predstavniki strokovne svetovalne skupine za covid-19.

Po Vučkovih besedah ne obstaja epidemiološki scenarij, po katerem volitev ne bi bilo. "Volitve bodo, ker morajo biti," je Vučko še dejal po pisanju STA-ja.

Po poročanju Radia Slovenija je že jasno, da za vstop na volišče ne bo potreben pogoj PCT.

Kako voliti, če ste v karanteni?