Poglobitev železniške proge naj bi se končala leta 2020. Foto: MOL
Poglobitev železniške proge naj bi se končala leta 2020. Foto: MOL
Ureditev špice ob Ljubljanici
Preurejeno naj bi bilo tudi zbirališče Ljubljančanov na špici ob Ljubljanici. Foto: MOL

Vizija želi odgovoriti na vprašanja, kam se bo širila Ljubljana, kakšno vlogo bo imela v Evropi in regiji ter kakšne spremembe bo doživela. Predstavlja 93 projektov ureditve mesta Ljubljana. Nekateri izmed njih so uresničljivi takoj ali kmalu, na druge pa bo treba še počakati.

Predlog prostorske vizije za prihodnje leto predvideva ureditev koseškega bajerja, krajinskega parka Barje in naselja za alternativne skupnosti. Med pomembnejše projekte, ki naj bi bili končani leta 2009, lahko štejemo džamijo, stadion v Stožicah in Šumi.

Leto 2010 je zastavljeno precej ambiciozno, saj naj bi bila do takrat končana gradnja umetniške akademije, litijske vpadnice, urejen naj bi bil mestni arhiv v Cukrarni, preurejeno pa mestno kopališče Ilirija. V tem letu lahko pričakujemo še NUK 2, podzemno garažno hišo pod Kongresnim trgom, Potniški center Ljubljana in preureditev centralne Tržnice.

Stadionu se bo pridružilo športno središče
Leta 2011 se bo stadionu v Stožicah pridružil še športni park Stanka Bloudka. Leto pozneje bodo na vrsti Center sodobnih umetnosti Rog, poslovno-trgovsko-zabaviščno-stanovanjski kompleks BTC City, rečno pristanišče na Ljubljanici in stanovanjsko-poslovna četrt Tobačna City.

Čez osem let naj bi Ljubljana pridobila mestno železnico oziroma tramvaj, nov klinični center, poslovno letališče na Barju in prenovljen park Tivoli. Leta 2016 bo Celovška cesta preoblikovana v sodobno avenijo, dve leti pozneje pa bo enaka usoda doletela še Tržaško cesto.

Poglobitev železnice naj bi se zgodila leta 2020, v istem letu pa se načrtuje še prenova mestnega središča in prestrukturiranje pivovarne Union. Dolgorončni načrt se konča z letom 2025, ko nas čaka izgradnja treh novih hidroelektrarn: v Šentjakobu, na Ježici in v Zalogu.

Namen predstavitve vizije, ki je na ogled v galeriji Kresija, je vzpodbuditi prebivalce Ljubljane, da sodelujejo pri oblikovanju samopodobe mesta.