Samoizločanje tovornjakov je bilo s spremenjeno odločbo o omejitvi premeta odpravljeno. Kaj to pomeni, bomo videli ob prvem močnejšem sneženju. Foto: MMC RTV SLO
Samoizločanje tovornjakov je bilo s spremenjeno odločbo o omejitvi premeta odpravljeno. Kaj to pomeni, bomo videli ob prvem močnejšem sneženju. Foto: MMC RTV SLO
- 233 vlečnih posipalcev
- 108 samodejnih posipalcev
- 31 snežnih rezkarjev
- 625 drugih vozil
- 1.130 delavcev
Kako bo Dars izločal voznike?

Kot je znano, je namreč s spremembo odredbe o omejitvi prometa odpravljeno samoizločanje tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah. Od zdaj naprej namreč za razglasitev izrednih razmer skrbi upravljavec avtocest, torej Dars.

Dars bo obveščal glede na vremenske napovedi
V Darsu bodo tako še pred uvedbo izrednih razmer prek medijev in s prometno signalizacijo sporočili, da se v skladu z vremensko napovedjo napoveduje razglasitev izrednih razmer. Ko bodo takšne razmere dejansko nastopile, pa bodo s prometno signalizacijo obveščali voznike tovornih vozil, da se morajo izločiti. Tovrstna signalizacija bo postavljena še pred počivališči, na katera se bodo morali vozniki izločiti, ko bo na počivališčih prostora zmanjkalo – Dars se namreč zaveda, da so zmogljivosti omejene -, pa se bodo vozila izločala na odstavne pasove, tam, kjer bo to mogoče, je povedala Nataša Kovše z Darsa. Na Darsu se bojijo, da se vozniki, četudi bodo opazili prometno signalizacijo, ne bodo želeli izločiti. V takšnih primerih bodo na pomoč poklicali policijo. Kot je pojasnil Bojan Smolej s policije, pa obstaja tudi možnost, da se bodo tovornjaki, ko bodo slišali, da se obetajo izredne razmere, sami preusmerili na lokalne ceste.

15. novembra poostren nadzor zimske opremljenosti vozil
Policiji bo sicer 15. novembra, ko se začenja zimska sezona, začela pregledovati opremljenost vozil z zimsko opremo. Če se bo izkazalo, da veliko vozil ni ustrezno opremljenih, oziroma ko bodo nastopile zimske razmere, bo policija nadzor še poostrila. Za vozila brez zimske opreme je tako predvidena kazen 120 evrov, če ob tem še ovirajo promet, pa 400 evrov. Za pravno osebo je zagrožena kazen 1.200 evrov, odgovorna oseba oziroma samostojni podjetnik mora v tem primeru plačati 1.200 evrov, odgovorna oseba pa 120 evrov. Če se ob tem še ovira promet, pa je zagrožena kazen 4.000 evrov.

Dars: 390 snežnih plugov
Direkcija za ceste bo pozimi za primerne razmere na cestah skrbela s 1.130 delavci devetih koncesionarjev, ki razpolagajo s 390 snežnimi plugi, 233 vlečnimi posipalci, 108 samodejnimi posipalci, 31 snežnimi rezkarji in 625 drugimi vozili in mehanizacijo. Zimske službe sicer začnejo plužiti, ko je na vozišču od tri do pet centimetrov snega. V posamezni akciji povprečno sodeluje do 600 delavcev z do 280 vozili in s 120 posipalnimi stroji. Na Darsu imajo za izvajanje zimske službe na voljo 165 tovornih vozil, 158 posipalcev, 129 plugov, 40 čelnih plugov za specialna vozila, 22 priključnih rezkarjev.

Ob prihajajoči zimski sezoni je tako treba opozoriti še voznike, da ustrezno opremijo svoja vozila s primerno zimsko opremo, preverijo stanje na cestah, upoštevajo navodila služb, ki skrbijo za prevoznost cest, upoštevajo prometno signalizacijo. Hitrost vozila naj prilagodijo razmeram na cesti, na pot pa naj se ne odpravijo, če to ni nujno potrebno.

- 233 vlečnih posipalcev
- 108 samodejnih posipalcev
- 31 snežnih rezkarjev
- 625 drugih vozil
- 1.130 delavcev
Kako bo Dars izločal voznike?