Če ste sredi procesa pridobivanja vozniškega dovoljenja in je vaša avtošola izbrisana iz registra, se vam vsi programi, opravljeni v tej šoli, priznajo -  če so bili seveda opravljeni skladno s pravili, vsa potrdila pa pridobljena zakonito. Foto: BoBo
Če ste sredi procesa pridobivanja vozniškega dovoljenja in je vaša avtošola izbrisana iz registra, se vam vsi programi, opravljeni v tej šoli, priznajo - če so bili seveda opravljeni skladno s pravili, vsa potrdila pa pridobljena zakonito. Foto: BoBo

Postopki bodo stekli, ko jim bo policija posredovala potrebne podatke. V Dnevniku so preverili, kako naj ravnajo bodoči vozniki in kaj se bo zgodilo s kandidati, ki bodo sredi programa varne vožnje, šola pa izbrisana iz registra.

Pravega odgovora na vprašanje, katera avtošola je trenutno varna izbira, za zdaj ni. Na agenciji za varnost prometa upajo, da bo poimenski seznam goljufivih šol vožnje znan še letos, do takrat pa bodočim voznikom svetujejo previdnost. "Predvsem pa naj se izogibajo tistih šol vožnje, ki podeljujejo brezplačne CPP-je in imajo nerazumno nizke cene ur vožnje ali pa strašno ugodne pakete," pravi Igor Velov, v. d. direktorja Agencije RS za varnost prometa.

Če ste sredi procesa pridobivanja vozniškega dovoljenja in je vaša avtošola izbrisana iz registra, se vam vsi programi, opravljeni v tej šoli, priznajo - če so bili seveda opravljeni skladno s pravili, vsa potrdila pa pridobljena zakonito. Program boste lahko nadaljevali v drugi šoli vožnje. "Tu je edina bojazen, če nekdo kupi 20 ali 30 ur, potem pa čez 14 dni šola vožnje izgubi pooblastila oziroma se izbriše iz registra. Vprašanje je, ali mu bodo denar povrnili ali ne," opozarja Velov.

Veljavna so tudi vsa potrdila treningov varne vožnje, ki so jih zakonito in korektno izvajale avtošole in pooblaščene organizacije v tujini, to je na poligonih v Avstriji in na Hrvaškem. Enako velja za voznike začetnike.

Vseevropski pregon
Vsak dan 75 mrtvih in desetkrat toliko poškodovanih. To je žalostna bilanca evropskih cest. Veliki ubijalci so hitrost, alkohol, spregledana rdeča luč, odpet varnostni pas, motorizem brez čelade. Tri četrtine vseh smrti je povezanih s temi osmimi prekrški, in za te kršitve si bodo članice Unije zdaj izmenjavale podatke o lastniku vozila. Evropski vozniki, ki storijo hude prometne prekrške v drugih evropskih državah, se bodo po novem le stežka izognili kaznim. Članice Unije so namreč uveljavile nove predpise o izmenjavi podatkov. Tujim prekrškarjem bodo zdaj brez težav lahko poslale na dom obvestilo o prekršku in predpisani kazni. V njihovem jeziku.

Za parkirne listke vseevropska izmenjava še ne velja. Tudi poenotenja prometnih predpisov ali kazni Evropska unija ne načrtuje.

Več v prispevkih Nine Mrzlikar in Erike Štular, Dnevnik

Sankcije za voznike in avtošole
Sankcije za voznike in avtošole