V zadnjem času se na družbenih omrežjih veliko razglablja o lažno pozitivnih testih na novi koronavirus. Foto: Shutterstock
V zadnjem času se na družbenih omrežjih veliko razglablja o lažno pozitivnih testih na novi koronavirus. Foto: Shutterstock

Najbolj razširjena preiskava, ki jo v slovenskem zdravstvu uporabljajo za ugotavljanje prisotnosti novega koronavirusa, ki povzroča bolezen covid-19, je PCR-test. Pri omenjenem testu gre za določanje virusne ribonukleinske kisline v respiratornih kužninah z metodo verižne reakcije s polimerazo v realnem času. Po strokovnih priporočilih je najzanesljivejši bris nosno-žrelnega prostora, kjer je koncentracija virusa v začetnem obdobju okužbe največja.

Kako si razlagati, da negativen test ne pomeni, da okužbe ni?

Visoka občutljivost testov

"To je test, s katerim neposredno dokazujemo en del virusa, njegovo nukleinsko kislino. Pozitiven rezultat testa pomeni prisotnost virusne nukleinske kisline na mestu, od koder smo vzorec vzeli," je za Televizijo Slovenija povedal Andrej Golle z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Dr. Andrej Golle z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pojasnjuje, da so PCR-testi izjemno občutljivi. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Dr. Andrej Golle z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pojasnjuje, da so PCR-testi izjemno občutljivi. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

A tudi če test potrdi prisotnost virusa, ni nujno, da je testirana oseba kužna. Gre za tako imenovan lažno pozitiven test. "Testi so tako visoko občutljivi, da je to po drugi strani lahko tudi njihova slaba značilnost, ker detektiramo tudi zelo majhne količine prisotne virusne nukleinske kisline," pojasnjuje sogovornik.

Največkrat gre za osebe, ki so bolezen že prebolele. Lahko pa se zgodi tudi obratno, da oseba, ki je okužena z novim koronavirusom, prejme negativne rezultate testa – takrat govorimo o lažno negativnem rezultatu testa. Kot je razložil Golle, so lahko testi lažno negativni večkrat v predanalitični fazi, ker mogoče niso bili odvzeti s pravega mesta.

Vzrok je lahko tudi človeška napaka

Vzrok za določen del lažnih rezultatov testov pa je lahko tudi človeška napaka, do katere lahko pride v vseh treh fazah testiranja. "Lahko pride do zamenjave vzorca, pa je nekdo pozitiven, ki ne bi smel biti, ker so se pač vzorci zamenjali, lahko pride tudi do kontaminacije enega vzorca z drugim, kar se tudi zelo redko dogaja."

Uradnega podatka o tem, kolikšen je delež lažno negativnih in lažno pozitivnih testov, ni, priznana medicinska revija Lancet je v poročilu, objavljenem konec septembra, ocenila, da je odstotek lažno pozitivnih testov v Združenem kraljestvu med 0,8 in 4 odstotki. A tudi tam je navedena razlaga, da je teh podatkov zelo malo in da niso zanesljivi, ob tem opozarja sogovornik. A tudi če bi ocena iz Združenega kraljestva veljala pri nas, bi bilo 96 odstotkov ljudi zanesljivo pozitivnih.