Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je na dopisni seji v soboto zvečer sklenila, da bo spremenila odlok o ukrepih pri prehajanju meje. Z novim odlokom, ki bo začel veljati 28. septembra, se spreminjajo pravila odrejanja karantene na podlagi priporočila Evropske komisije.

Uvaja se oranžni seznam držav (države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami), ki nadomešča dozdajšnji rumeni seznam. Države, ki niso uvrščene na zeleni (varne države) ali rdeči seznam (države s slabimi epidemiološkimi razmerami), so torej uvrščene na oranžni seznam.

Še vedno velja, da za vstop v Slovenijo iz države na zelenem seznamu ni karantene. Po novem pa se šteje, tudi da oseba prihaja iz države na zelenem seznamu, če je v tej državi prebivala neprekinjeno najmanj 14 dni pred vstopom v Slovenijo, in to lahko izkaže z dokazilom.

Osebi, ki vstopa v Slovenijo in ima prebivališče v državah, ki so na rdečem ali oranžnem seznamu, ali prihaja iz teh držav, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za obdobje desetih dni.

CELOTNO BESEDILO VLADNEGA SPOROČILA ZA JAVNOST

Test ne sme biti starejši od 48 ur

Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži negativen izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (covid-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v drugi državi članici EU-ja, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, in sicer pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni na seznamu.

Določenih je več izjem, ko karantena ne bo odrejena in oseba tudi ne potrebuje negativnega izvida testa. Vstop iz katere koli rdeče in oranžne države se tako med drugim dovoli dnevnim delovnim migrantom, osebam v tranzitu in tistim, ki prihajajo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov.

Dodatno velja še ena izjema brez karantene in negativnega izvida testa, in sicer za osebo, ki v Slovenijo prihaja iz države članice EU-ja oziroma države članice schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam.

Med karanteno je dovoljeno opraviti testiranje

Oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, lahko v času trajanja karantene opravi testiranje na prisotnost SARS-CoV-2. Če je izvid testa negativen, pristojni organ odločbo odpravi.