Na ministrstvu namreč še čakajo nekatere odgovore možnih ponudnikov. Predvidoma pa naj bi jo na vladi predstavili v tednu ali dveh.

Kljub odpovedi nabavne pogodbe za boxerje Slovenija še vedno formalno ni izstopila iz programa Occar. Foto: OCCAR
Kljub odpovedi nabavne pogodbe za boxerje Slovenija še vedno formalno ni izstopila iz programa Occar. Foto: OCCAR

Lani je vlada naložila Morsu, naj do konca leta najde alternativne rešitve za osemkolesne oklepnike, pri tem pa morajo privarčevati 400 milijonov evrov. Na logistiki so konec leta potrdili, da so možnim dobaviteljem poslali poziv za oddajo ponudbe, ki jih zdaj proučujejo. Pri tem bodo, kot pravi direktor direktorata za obrambno politiko Roland Želj, "ugotovili, kateri je najugodnejši ponudnik z vidika ekonomičnosti in pa z vidika zagotavljanja vseh standardov varnosti za slovenske vojake".

Ker se načrtuje sočasno oblikovanje tako bojnega kot izvidniškega bataljona, lahko govorimo o 106 vozilih, pri tem pa, kot pravi Želj, želijo, da gre za isto platformo, in ne za nekakšno kombiniranje z obstoječimi patriami, teh imamo danes 30, "ki pa trenutno ne ustrezajo vsem karakteristikam, ki bi morale biti za zagotavljanje te zmogljivosti".

Slovenska vojska. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Slovenska vojska. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po naših informacijah naj bi vsaj za zdaj najcenejšo ponudbo oddali Američani. Veliko so se omenjalo tudi poljske patrie, ki so cenejše in bi bile hitro dobavljive. Kdo bo torej izbran, še ni znano, Želj pa ob tem napoveduje: "Mislim, da bodo v tednu ali dveh rezultati predstavljeni na vladi."

Medtem pa Slovenija še vedno formalno ni izstopila iz programa Occar. Slovenija bo poleg razvojnih stroškov v vrednosti 7,2 milijona evrov in trimilijonskih administrativnih stroškov za leto 2022 morala te plačati tudi za leto 2023, in sicer 344.000 evrov. Sama pogodbena kazen, ta je bila sprva ocenjena na 70 milijonov evrov, pa je še stvar pogajanj.